Jabłkowe różyczki z ciasta francuskiego (3 składniki)

Już jutro dzień Mamy, więc przybywam na ratunek wszystkim zapominalskim :) Uwierzcie mi na słowo, że co by się nie działo Mamy uwielbiają własnoręcznie robione prezenty, a możliwość schrupania ich do kawy jest dodatkowym plusem. Takie róże wyglądają spektakularnie, a nie wymagają absolutnie żadnych zdolności. Do tego są pomysłowe, tanie, szybkie, proste do zrobienia o i oczywiście pyszne! :) Gdy pierwszy raz zobaczyłam ten pomysł, wiedziałam, że kiedyś będę musiała zrobić coś podobnego. Internet oszalał na punkcie różyczek do tego stopnia, że ludzie zaczęli zawijać wszystko: owoce, warzywa, wędliny(!)... Swoją drogą: podmień jabłko na salami i masz gratisowy przepis na Dzień Ojca :D Te chrupiące, delikatne ciacha są połączeniem francuskiego rogalika, szarlotki i cynamonowego rollsa. Głodni?

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki:
 składniki na ok. 9 różyczek
► ciasto francuskie [300 g / 1 arkusz]
► jabłka [2-3 małe sztuki]
► cukier brązowy [2 łyżki]

Składniki:
► cynamon [spora szczypta/ 1/2 łyżeczki]


Przygotowanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
  2. Jabłka umyć, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki ok. 1-2 mm.
  3. Gotowe plasterki przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować 3-5 minut, żeby zmiękły i stały się elastyczne. 
  4. Gotowe jabłka odsączyć i przelać zimną wodą. 
  5. Cukier zmielić w młynku do kawy z cynamonem lub po prostu wymieszać łyżką.
  6. Rozwinąć płat ciasta i ukroić pasek o szerokości ok. 6 cm.
  7. Posypać pasek cukrem, na szczycie ułożyć dachówkowo plasterki jabłek i przykryć całość warstwą ciasta. Przyklepać rogi. Delikatnie, bez naciskania, ugniatania i szarpania zrolować ciasto i utworzyć różyczkę (patrz: instrukcja w zdjęciach :)
  8. Przełożyć różyczki do foremki na babeczki i piec przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po wyjęciu posypać dodatkową porcją cynamonowego cukru :)
  9.  
Smacznego!
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Etykiety: , , ,