Krem ziemniaczano-porowy (3 składniki)

Klasyk: szybki, przepyszny, zdrowy, kremowy, leniwy. Jak dla mnie smakuje świetnie, jest delikatny, bardzo gęsty, dobry nawet na zimno. Genialna przystawka, sycący lekki lunch czy idealny dodatek do dania głównego. I technicznie składa się tylko z 2 składników i przypraw!

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji  

Składniki:
 składniki na 2 porcje
ziemniaki [400 g obranych]
por [1 średnia sztuka - biała część]
► bulion warzywny [1 litr] (można podmienić na wodę i doprawić ;) mój robiony na bazie czosnku, cebuli, włoszczyzny, liści laurowych, ziela angielskiego, świeżego rozmarynu i trawy cytrynowej

Dodatkowo
► sól [szczypta - do smaku]
► pieprz biały [1 łyżeczka]

Przygotowanie:
  1. Zagotować bulion i wrzucić do niego pokrojone warzywa
  2. Gotować do miękkości. 
  3. Gdy ziemniaki będą się rozpadać, zblendować całość i doprawić. Podawać z mleczkiem migdałowym, prażonymi pestkami lub grzankami czosnkowymi.

Smacznego!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Etykiety: , , , ,