Makaron węgiersko-indyjski (6 składników)

Czasem przez przypadek, z kuchennych resztek wychodzą najlepsze przepisy. Tak było tym razem - moje zapasy do wykończenia wskazywały jednoznacznie na kulinarne małżeństwo indyjskiego, kremowego curry i lekko pikantnego, mocno paprykowego węgierskiego leczo. Do tego mnóstwo makaronu i świeże zioła przed samym podaniem! Przygotowanie tego jednogarnkowca to kwestia 20 minut i wykonania kilku prostych czynności. Dobra wiadomość - na zimno sprawdza się genialnie jako sałatka makaronowa (zwłaszcza na drugi dzień), więc śmiało możecie zaserwować je na obiad, a resztę spakować w modny słoik i zaskoczyć znajomych aromatycznym, kremowym dodatkiem do grilla :)



kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki
 składniki na 6 porcji
► makaron [500 g / 1 paczka suchego produktu] (u mnie chifferi rigati/kolanka marki Malma)
► mleko kokosowe [400 ml / 1 puszka]
► pieczarki [200 g]
► cebula [100 g / 1 duża sztuka]
► papryka [230 g / 1 sztuka]
► pomidory [340 g / 2 średnie sztuki]

Dodatkowo
► olej kokosowy [10 g / 1 łyżka]

► łagodna pasta curry [30 g / 2 łyżki]
słodka papryka [2 łyżki]
► chili [1/2 łyżeczki suszonego lub 1/4 średniej świeżej papryczki drobno pokrojonej]
► sól [1 łyżeczka] 
► ciecierzyca [400 g / 1 puszka] (opcjonalnie)

Przygotowanie
  1. W głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy. Wsypać słodką paprykę i chili i podsmażać przez 10 sek. Dorzucić pokrojone warzywa i smażyć przez ok. 15 minut aż do momentu, kiedy zmiękną. Doprawić solą. W razie potrzeby dolać kilka łyżek wody, żeby podczas duszenia nie przywierały do patelni. 
  2. Do miękkich warzyw dodać pastę curry i wymieszać.
  3. Zalać całość mlekiem kokosowym, ewentualnie doprawić do smaku i gotować przez 5 minut.
  4. Dorzucić ugotowany makaron i (opcjonalnie) puszkę odsączonej i opłukanej ciecierzycy.

Smacznego!
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3
Post powstał we współpracy z marką MALMA

Nadal głodny? :)

4 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja! Chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Wygląda tak, że palce lizać :) Uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń