Paella z warzywami - oryginalny, hiszpański przepis! (6 składników)

Przy okazji wycieczki na Teneryfę udało mi się dorwać starą, oryginalną, hiszpańską książkę z regionalnymi przepisami i obiecałam, że kilka z nich na bank pojawi się na blogu. Zaczynamy od czegoś prostego, pysznego i uniwersalnego, bo paella to danie, które można łatwo dopasować do swojego smaku. Możecie z powodzeniem dodać do niej mięso, kreweteki, kalmary czy ulubionych warzywa, ale wersja bazowa jest zwykle taka sama. Warto spróbować wykonać ją w domu bo jest banalnie prosta i bardzo szybka do upichcenia ;)
 kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki
 składniki na 6 porcji
► ryż okrągły np. arborio [400 g]
► marchewka [2 sztuki]
► biała cebula [1 sztuka]
► czosnek [2 ząbki]
► pomidory [1 duża sztuka]
► papryka [1 sz. żółta i 1 szt. czerwona]

Dodatkowo
► olej do smażenia [50 g / 5 łyżek]
► woda [3/4 l]
► sól [1 łyżeczka lub do smaku]
► przyprawa do paelli gotowa lub domowa (szafran/kurkuma, słodka papryka, chili, papryka wędzona, rozmaryn) [2 łyżki]
► do przybrania świeża lub suszona pietruszka

Przygotowanie
  1. W głębokiej patelni bądź woku rozgrzać olej i gdy będzie gorący wrzucić pokrojone w kostkę: cebulę, pomidora, marchewkę, paprykę i czosnek. Gdy warzywa zmiękną zalać je 3/4 l wrzątku.
  2. Gotować całość przez 5 minut i po upływie tego czasu dorzucić ryż. 
  3. Gotować na średnim ogniu przez ok. 15-16 minut.
  4. Doprawić do smaku. Można podawać z dodatkową porcją ciecierzycy czy fasoli, a także z wybranym mięsem.

[inspirowane przepisem z książki Cocina Regional Española]

Smacznego!
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Etykiety: , , , ,