Rubinowa sałatka jaglana z botwinką.


Spisując ten przepis śmiałam się sama z siebie - nie podejrzewałam się nigdy o wymyślenie tak eleganckiej nazwy dla połączenia kaszy, cebuli i buraka :D Ta sałatka to dowód na to, że połączenie kilku prostych składników może skutkować genialnymi efaktami! Jak zwykle jest prosto i bardzo szybko: w jednym garze gotuje się kasza, na patelni skwierczy karmelizowana na oleju kokosowym cebulka z botwinką, po 15 minutach organizujemy wszystkim składnikom imprezę integracyjną, górę obsypujemy soczystą suszoną żurawiną i można zasiadać do stołu! Fascynujące jak pod wpływem buraczków sałatka zmienia kolor na fluorescencyjną czerwień. Jest lekko słodkawa, przełamana kwaśno-winnym, balsamicznym akcentem. No i wizualnie wyróżnia się na stole. Obstawiam nową królową letnich imprez na świeżym powietrzu :)
kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki:
 składniki na 6 porcji
► kasza jaglana [200 g suchego produktu]
► botwinka [1 pęczek]
► czerwona cebula [4-5 średnich sztuk]
ocet balsamiczny [2 łyżki]
► olej kokosowy [10 g / 1 łyżka]
► sól [do smaku]
► żurawina suszona [garść] (opcjonalnie)  

Przygotowanie:
  1.  Kaszę ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Ja lubię ją przepłukać wrzątkiem przed gotowaniem, żeby pozbyć się goryczki.
  2. Na łyżce oleju kokosowego podsmażyć pokrojoną botwinkę (buraczki i łodyżki bez liści) i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
  3. Gdy warzywa zmięknąć doprawić solą, zalać ok. 1/2 szklanki wrzątku i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż cząstki buraka będą zupełnie miękkie. 
  4. Pod koniec duszenia dodać ocet balsamiczny. Dusić jeszcze przez 3-5 minut.
  5. Wymieszać kaszę z warzywami. Całość posypać żurawiną i podawać. Jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Dodatkowo, żeby przełamać smak i kolor można posypać całość orzechami lub migdałami.

Smacznego!
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Etykiety: , , , , , ,