Szybkie i proste pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołami (2 składniki)

Każdy ma swój ulubiony przepis na pieczone ziemniaki, więc musiałam w końcu podzielić się moim :) Idealny dla głodnych i leniwych. Nie gotuję ziemniaków wcześniej, nie przygotowuję ich specjalnie, wrzucam wszystkie do pieca na raz i po 30 minutach wyciągam miękkie, rumiane na brzegach, aromatyczne i chrupiące. Zioła i pieczony czosnek zmieniają zwykłą pyrę w niezwykły dodatek. Przepis przetestowany dziesiątki razy!

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji 

Składniki:
 składniki na 5 porcji
ziemniaki [1 kg]
olej kokosowy/rzepakowy [10 g / 1 łyżka]
► sól i inne ulubione przyprawy [u mnie: 6 ząbków czosnku, tymianek, rozmaryn]

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na półksiężyce lub grube frytki.
  3.  Przygotować brytfankę z powłoką teflonową: wybór naczynia jest tutaj bardzo ważny. Powłoka teflonowa działa jak powierzchnia patelni i dzięki temu ziemniaki mają jednocześnie chrupiącą skórkę i miękki środek.
  4. Przygotowane i osuszone frytki/półksiężyce pokryć olejem i posypać ziołami. Ząbki czosnku rozgnieść i dorzucić do ziemniaków. Wymieszać.
  5. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 min, potrząsając naczyniem w połowie pieczenia, żeby przemieszać ziemniaki.

Smacznego!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Etykiety: , , , , ,