Domowa zupka chińska? Gorący kubek instant do zalania wrzątkiem (6 składników)

Dobra, przyznać się, kto lubi czasem strzelić sobie chemiczną zupkę chińską? Mam dzisiaj alternatywę dla zabieganych, leniwych lub tych, którzy w pracy nie mogą pozwolić sobie na luksus podgrzania posiłku w mikrofali bo dostępny jest tylko wrzątek z czajnika. Nad tym patentem pracowałam dobre parę tygodni, ale rozwiązanie było banalnie proste: leciutki i chłonący smaki, prawdziwie azjatycki makaron ryżowy. Ten ,,przepis'' to raczej propozycja, możecie oczywiście dorzucić do niej wszystkie ulubione składniki i przyprawy. To wersja bazowa - do bardziej sycącej zupki można dodać przygotowane kawałki pieczonego łososia, tuńczyka z puszki, kurczaka czy wołowiny z patelni lub piekarnika, smażonego tofu czy gotowane jajko na twardo. Suchą zupkę zabieramy w słoiku lub opakowaniu odpornym na wrzątek i w pracy traktujemy jak kupną zupkę chińską - zalać, przykryć i wcinać!

Składniki
 składniki na 1 kubek
► pasta miso lub domowa kostka rosołowa/bulionetka [1 łyżka]
► sos sojowy [1 łyżka]
► ulubiony olej (u mnie z prażonego sezamu) [1 łyżka]
imbir starty na tarce o drobnych oczkach [1/2 łyżeczki] (opcjonalnie)
► ulubione warzywa (u mnie rozmrożony mix warzyw do dań chińskich, kilka łyżek)
► cienki makaron ryżowy (ile zmieści się w pojemniku :))

Dodatkowo
► ulubione przyprawy (u mnie 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili)
ulubione dodatki (u mnie szczypiorek i sezam - po łyżeczce) 

Przygotowanie
  1. Na spód opakowania dodać mokre składniki i przyprawy, następnie warzywa i resztę wypełnić makaronem ryżowym i posypać dodatkami, Zakręcić pojemnik szczelnie (jeśli będzie zabierany np. do pracy).
  2. Zalać wrzątkiem do zakrycia składników, przykryć na 5 minut i podawać :)

Smacznego!


https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Etykiety: , , , , ,