Jak ozdobić: ślubne ciasteczka - suknia ślubna i garnitur (krok po kroku!).

Hej! Dzisiaj wyjątkowo brak przepisu, będzie za to pomysł na ozdobienie kruchych ciasteczek :) Sezon ślubny w pełni a takie ciacha można wykorzystać jako prezent dla gości, słodkości na wieczorze panieńskim, dodatek do prezentu dla państwa młodych czy chociażby jadalną ozdobę stołu. Mam nadzieję, że seria się Wam spodoba i pojawi się więcej pomysłów na zdobienie ciast i ciastek bo uwielbiam się bawić w robienie takich dekoracji :)
To zdobienie jest wyjątkowo proste, bo nie będą nam potrzebne formy w wymyślnych kształtach, neonowe barwniki spożywcze czy specjalistyczny sprzęt. Ciacha możecie wyciąć szklanką a do ozdoby przyda się jedynie trochę lukru i woreczek strunowy.

Potrzebujemy:
► klasyczne kruche ciasteczka 
► lukier królewski [1 białko jajka + ok. 250 g cukru pudru]
► ciemne kakao
► woreczki z zamknięciem strunowym
► wykałaczka/patyczek do szaszłyków

Przygotowanie:
  1.  Opłukać jajko wrzącą wodą i oddzielić białko od żółtka. 
  2. Do białka dodać 2 szklanki/250 g przesianego przez sito cukru pudru. Wymieszać do uzyskania gładkiego lukru. Powinien być lejący, ale gęsty, kaskadowo spływający z łyżki.
  3.  Gdy lukier jest zbyt gęsty można bez problemu dodać łyżkę wody i wymieszać.
  4. Żeby przygotować czekoladowy lukier wystarczy zastąpić 5 łyżek cukru pudru gorzkim kakao.
  5. Gotowy lukier przełożyć do woreczka i zamknać. 
  6. Odciąć małą końcówkę na jednym z rogów woreczka i delikatnie przyciskając wycisnąć lukier na powierzchnię testową (z wiadomych względów polecam przygotować sobie ciastka testowe, żeby mieć co przegryzać przy pracy :D).
  7. Pracy z tym ,,sprzętem'' zdecydowanie trzeba się nauczyć, ale jest to bardzo łatwe i przyjemne i sprawdza się do przeróżnych dekoracji. Warto poświęcić chwilę na wyczucie siły nacisku zanim przejdzie się do dekorowania. Nie ma co się zniechęcać - po kilku próbach zdobienie lukrem królewskim staje się genialnie proste i wchodzi w krew :)
O czym pamiętać przy zdobieniu lukrem królewskim:
► lukier wysycha dość szybko, między warstwami potrzebuje od 20 do 60 minut.
► póki jest mokry nie ma co nakładać kolejnych warstw.
najładniej wyglądającą techniką zdobienia jest rysowanie konturów a potem wypełnianie ich dodatkowym lukrem; można to zrobić przy pomocy patyczka do szaszłyków - końcówką rozprowadzić wszystko tak, żeby nie było dziur i prześwitów. 
►  gdy lukier przeschnie można w nim odciskać lub wyskrobać różne wzory (jak w przypadku prążków na marynarce pana młodego).









W razie dodatkowych pytań piszcie koniecznie! Czasem ciężko wytłumaczyć manualne czynności, które wydają się zawiłe a są banalnie proste. Mam nadzieję, że skorzystacie w jakimś stopniu z tego posta i podejmiecie się wykonania takich lub podobnych ciastek :)