Klasyczne, kruche ciasteczka (6 składników)

Długo szukałam przepisu na kruche, maślane ciasteczka dobre na każdą okazję i chyba nareszcie udało się znaleźć przepis idealny. Chciałam, żeby były świeże przez długi czas, nie wyrastały za bardzo, żeby można je było dekorować bez problemów, żeby delikatny maślano-waniliowy smak idealnie komponował się z popołudniową kawą. Jeśli potrzebujecie szybkiego przepisu na baaardzo kruche ciastka to na pewno będziecie zadowoleni :)

Składniki:
 składniki na ok. 30-35 ciasteczek
► mąka pszenna [3 szklanki]
► cukier puder [1/2 szklanki]
► jajka [1 sztuka + 1 żółtko]
► masło [1 kostka]
► proszek do pieczenia [1 łyżeczka] 
► aromat waniliowy [4-5 kropel]
 
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników (masło wyjęte z lodówki) zagnieść ciasto. Na początku wkroić zimne masło do mieszanki mąki i cukru pudru, następnie posiekać nożem, dodać jajka, aromat i proszek do pieczenia i zagnieść szybko, bez zbytniego wyrabiania.
  2. Gotową kulę ciasta wstawić do zamrażarki na 30-45 min.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 
  4. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykroić ciasteczka. Jeśli nie będą zdobione po upieczeniu, na tym etapie można posmarować je białkiem jajka i posypać cukrem.
  5. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez równe 10 min. Wystudzić przed podaniem.

[to zmodyfikowana po mojemu :) wersja przepisu ze strony kuchniapokolen.pl]
 

Smacznego!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Etykiety: , , , , ,