Klasyczne zapiekanki z pieczarkami (5 składników)

Zapiekanka pieczarkowa to klasyk w budach z jedzeniem i na festynach choć pamiętam dokładnie jaki szał robiły długie, mrożone bagietki z pieczarkowym farszem w naszym sklepiku szkolnym. Nie jestem w stanie opisać ile chemii w nich było, ale smak był wręcz doskonały! Podawane z najtańszym ketchupem przypominającym raczej pomidorowy kisiel, który dopełniał dzieła. Nie mam pojęcia czy w jakiejkolwiek podstawówce można teraz dorwać takie rarytasy, ale spokojnie, możecie je przygotować w domu za śmieszne pieniądze i bez większego wysiłku. A tak na poważnie - jeśli macie czasem ochotę na porządną, chrupiącą bułę z górą farszu i ciągnącym się serem pokochacie ten przepis :)


kalorie i makroskładniki dla 1 porcji

Składniki
 składniki na 8 zapiekanek
► pieczarki [400 g]
cebula [1 średnia sztuka]
masło czosnkowe (kupne lub doprawione 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku) [2 łyżki]
► półbagietki [4 sztuki]
► ser żółty w kostce [200 g] 

Dodatkowo
► pieprz [1/2 łyżeczki]
► sól [1 łyżeczka]
► majeranek [1 łyżeczka

Przygotowanie
  1. Pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę podsmażyć na łyżce masła. Wielkość kawałków nie jest zbyt istotna, ponieważ zaraz po podsmażeniu dodać dodatkową łyżkę masła, poczekać aż się rozpuści i przełożyć całość do miski lub misy blendera.
  2. Zblendować warzywa na masę pieczarkową, konsystencja według upodobań. Ja blenduję tylko przez moment chcąc zachować większe kawałki pieczarek i cebuli, ale można oczywiście przygotować bardzo gładką pastę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Bagietki przekroić na pół i posmarować obficie pastą pieczarkową.
  4. Posypać startym na tarce o grubych oczkach serem i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż do całkowitego rozpuszczenia się sera (u mnie ok. 7-10 minut). Podawać na ciepło z ketchupem.

Smacznego!



https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Powiązane artykuły

5 komentarze:

  1. O matko, to wygląda tak pysznie, że będę musiała spróbować :) Za niedługo szykuje się u mnie impreza, d9brze, że przeczytałam twój post, bo nie miałam zielonego pojęcia co mam przygotować aby doprowadzić podniebienia moich gości do orgazmu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie poleca się na imprezę :)

      Usuń
  2. Szybkie, proste i pyszne. Uwielbiam takie jedzenie!
    Szkoda, że nie było tego przepisu wcześniej, byłoby idealne jako urodzinowa przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety nie zawsze uda się wstrzelić z przepisem, ale może na następną imprezę się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspomnienia szkolne wracają ;) kolejki do sklepiku, żeby zdążyć kupić i zjeść :) Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń