Najlepsze bezglutenowe naleśniki - domowy mix do bezglutenowych naleśników (5 składników)

Święty Graal dla bezglutenowców? Zimą pokazywałam jak zrobić domowy mix do amerykańskich, puchatych pancakes i to właśnie ten przepis Nigelli zainspirował mnie do stworzenia mixu, który może stać na kuchennej półce i czekać na Wasze śniadaniowe zachcianki. To, czego najbardziej nie lubię w bezglutenowych naleśnikach to sterczenie nad michą przez 20 minut i mieszanie różnych rodzajów mąki i innych dodatków niczym Panoramix przed walką. Jeśli zdecydujecie się poświęcić kilka minut na wymieszanie składników robienie tych naleśników stanie się łatwiejsze niż przygotowanie ich tradycyjnej wersji :) Dodatkowo, w moim odczuciu to najlepsze ciasto na bezglutenowe naleśniki, jakie udało mi się uzyskać - konsystencja super, łatwo się przewracają, są miękkie, elastyczne, chrupiące na brzegach i w smaku niczym nie odbiegają od pszennych. :)

Składniki:
 składniki na 3-4 naleśniki
► mąka kukurydziana [1 szklanka]
► mączka ziemniaczana [1/4 szklanki]
► proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
► sól [1 łyżeczka]
► cukier [1 łyżeczka]  

Przygotowanie:
  1. Do 1/2 szklanki suchego mixu dodać 1 jajko, 1/2 szklanki wody i 1 łyżeczkę oleju. Wymieszać.
  2. Smażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, ok. 2 minuty na każdej stronie.
  3. Wymieszać masę za każdym razem przed wlaniem na patelnię.

Smacznego!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Etykiety: , , ,