Najlepsze bezglutenowe naleśniki - domowy mix do bezglutenowych naleśników

Święty Graal dla bezglutenowców? Zimą pokazywałam jak zrobić domowy mix do amerykańskich, puchatych pancakes i to właśnie ten przepis Nigelli zainspirował mnie do stworzenia mixu, który może stać na kuchennej półce i czekać na Wasze śniadaniowe zachcianki. To, czego najbardziej nie lubię w bezglutenowych naleśnikach to sterczenie nad michą przez 20 minut i mieszanie różnych rodzajów mąki i innych dodatków niczym Panoramix przed walką. Jeśli zdecydujecie się poświęcić kilka minut na wymieszanie składników robienie tych naleśników stanie się łatwiejsze niż przygotowanie ich tradycyjnej wersji :) Dodatkowo, w moim odczuciu to najlepsze ciasto na bezglutenowe naleśniki, jakie udało mi się uzyskać - konsystencja super, łatwo się przewracają, są miękkie, elastyczne, chrupiące na brzegach i w smaku niczym nie odbiegają od pszennych. :)
Składniki:
 składniki na 3-4 naleśniki
► mąka kukurydziana [1 szklanka]
► mączka ziemniaczana [1/4 szklanki]
► proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
► sól [1 łyżeczka]
► cukier [1 łyżeczka]  

Przygotowanie:
  1. Do 1/2 szklanki suchego mixu dodać 1 jajko, 1/2 szklanki wody i 1 łyżeczkę oleju. Wymieszać.
  2. Smażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, ok. 2 minuty na każdej stronie.
  3. Wymieszać masę za każdym razem przed wlaniem na patelnię.
Smacznego!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Powiązane artykuły

13 komentarze:

  1. Kolorek mają przepiękny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z glutenem czy bez, wyglądają pysznie ! Lubię takie cieniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbowałam już setek przepisów na beglutenowe naleśniki i ani razu mi nie wyszły :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może wykorzystaj połowę przepisu i daj im ostatnią szansę. Naprawdę jeśli chodzi o bezglutenowe ciasta naleśnikowe to było najmniej kłopotliwym w mojej karierze :D

      Usuń
  4. Zawsze mam problem z naleśnikami BG, ale może w końcu wyjdą - w końcu kiedyś muszą się udać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam je dzisiaj po raz kolejny na śniadanie i nie zmieniam zdania - cieniutkie, łatwe do przewracania i przesmaczne. Mój ulubiony przepis! :)

      Usuń
  5. Nie jestem bezglutenowcem, ale takich pyszności bym sobie nie odmówiła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszyscy robią naleśniki, tylko ja nie potrafię :(

    OdpowiedzUsuń
  7. mi wyszły... fajnie się je smaży, choć dla mnie w smaku za bardzo kukurydziane i za słone. I nie bardzo rozumiem proporcje w przepisie - ile dać jajek itd. na cały suchy mix?

    OdpowiedzUsuń