Puree z kalafiora (2 składniki)

Wcinacie czasem puree z kalafiora? Jeśli przepadacie za tłuczonymi ziemniakami z masełkiem a szykujecie się na sezon bikini polecam spróbować tego prostego patentu z użyciem kalafiora - puree jest kremowe, pyszne, idealne jako dodatek do obiadu, świetnie komponujące się z przeróżnymi sosami i z powodzeniem może zastąpić tradycyjne puree ziemniaczane. Warto choć raz przetestować ten przepis, można się mile zaskoczyć :)

 kalorie i makroskładniki dla 1 porcji

Składniki:
 składniki na 2 porcje
kalafior [500 g / 1/2 średniej główki]
olej kokosowy lub masło [10 g / 1 łyżka]

Dodatkowo
► sól [do smaku]
pieprz [do smaku]

Przygotowanie:
  1. Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze do miękkości.
  2. Gotowy kalafior odsączyć na ręcznikach papierowych i przełożyć do miski.
  3. Zblendować z łyżką oleju lub masła za pomocą blendera ręcznego i doprawić do smaku.

Smacznego!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Etykiety: , , , , ,