Ciasto drożdżowe (6 składników)

Tydzień słodkości otwieramy jednym z moich ulubionych przepisów - ciasto drożdżowe. W sezonie owocowym piekłabym je non stop. Jest mięciutkie, słodkie, bardzo proste do upieczenia. Można zrobić z niego ciasto, drożdżówki, jagodzianki lub wytrawny wypiek na przykład cebularze czy pizzerki (do wytrawnych wypieków należy zmniejszyć ilość cukru do 1 łyżki i zwiększyć ilość soli do łyżeczki). 




Składniki
składniki na małą blachę (okrągła blacha o średnicy 22 cm), dla większej blachy można podwoić ilość składników
drożdże świeże [13 g]
żółtko [1 sztuka]
mleko [1/2 szklanki]
masło [40 g] 
cukier [3 łyżki]
mąka [250 g] 

Dodatkowo
sól [szczypta]

Przygotowanie
  1. Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru aż do momentu, kiedy całość będzie płynna.
  2. W garnuszku podgrzać masło i mleko aż do rozpuszczenia.
  3. Dodać do miski: mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli, żółtko, przestudzone mleko z masłem (ciepłe do tego stopnia, że można w nim zamoczyć palec) i płynne drożdże. Zagnieść w misce, po czym przełożyć na stolnice i zagniatać do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, trwa to zwykle 5-10 minut.
  4. Włożyć do miski natłuszczonej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Po upływie tego czasu przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy albo uformować drożdżówki i ponownie przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 10 minut. W tym czasie można rozgrzać piekarnik do 180 stopni, przygotować owoce, kruszonkę czy lukier.
  6. Po wyrośnięciu, na górę ciasta wyłożyć wybrane owoce i dodać kruszonkę. 
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut (w zależności od ilości ciasta i podanego wypieku czas może się zmienić - drożdżówki będą się piekły krócej, a duża blacha ciasta dłużej). Najlepiej sprawdzić surowość ciasta patyczkiem do szaszłyków.
  8. Gotowe ciasto kroić i podawać po wystudzeniu. Trzymać pod przykryciem dla zachowania świeżości.

Smacznego!

Etykiety: , , , , , , , , ,