Cytrynowa sałatka makaronowa z łososiem, koperkiem i świeżym ogórkiem (6 składników)

Kiedy wysokie temperatury rozpieszczają, nie zawsze mamy ochotę na ciepłe, ciężkie dania. Dziś, w ramach inspiracji z Malmą, mam dla Was sałatkę makaronową, która jest połączeniem samych odświeżających składników - mojego ulubionego sosu cytrynowego, wędzonego łososia, świeżego ogórka i koperku. To super opcja na lunch, kiedy chcemy wrzucić na ząb coś lekkiego, ale po tradycyjnej sałatce za moment jesteśmy głodni. Najlepiej smakuje na świeżym powietrzu ze szklanką schłodzonej lemoniady :)

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki
Składniki na 4 porcje
makaron [250 g / 1/2 paczki] (u mnie penne rigate marki Malma)
oliwa [50 g/ 5 łyżek]
sok z cytryny [5 łyżek]
► łosoś wędzony [100 g]
► ogórek świeży [1 średnia sztuka]
► koperek [pół pęczka]   

Dodatkowo
bazylia [2 łyżeczki]
► oregano [2 łyżeczki]
► czosnek granulowany [2 łyżeczki]
► sól morska [2 łyżeczki]

Przygotowanie
  1. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu
  2. Wymieszać oliwę, cytrynę, zioła i sól w osobnym naczyniu (misce lub garnku).
  3. Dodać gorący makaron do utworzonego sosu i porządnie wymieszać. Temperatura makaronu jest bardzo ważna, ciepły idealnie połączy się z sosem i będzie bardzo aromatyczny.
  4. Ogórka przekroić na pół, wyskrobać gniazda nasienne łyżeczką i pokroić w drobną kostkę. Łososia porwać na kawałeczki. Koperek drobno posiekać.
  5. Połączyć wystudzony makaron z przygotowanymi dodatkami i podawać. Świetnie smakuje także na drugi dzień :)

Smacznego!
 Post powstał we współpracy z marką Malma

Etykiety: , , , , , , , , , ,