Domowe tortille pszenne (4 składniki)

Domowe tortille pszenne są przepyszne i bardzo proste do zrobienia. Zajmuje to chwilę, ale jeśli chcecie się zrelaksować przygotowując w kuchni weekendowe śniadanie albo aromatyczny gulasz, nawet nie zauważycie kiedy na talerzu pojawi się sterta pysznych wrapów. Podane proporcje dają placki mniejsze niż kupne, idealne do miękkich tacos, choć można podzielić masę na mniej części i przygotować tortille standardowej wielkości.
  kalorie i makroskładniki dla 1 porcji/ 1 placka
Składniki
 składniki na 12 małych placków
► mąka pszenna typ 500 [260 g / 2 szklanki + do podsypania]
olej rzepakowy [30 g / 3 łyżki]
► cukier [1 łyżeczka]
► proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki] 
Dodatkowo
sól [1 łyżeczka]
gorąca woda [1/2 szklanki]

Przygotowanie
  1. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia.
  2. Dolać ciepłą wodę z olejem i ugniatać do uzyskania elastycznej konsystencji.
  3. Podzielić ciasto na 12 równych części (jeśli placki mają być większe, można podzielić masę na 8 części).
  4. Rozwałkować bardzo cienko, na grubość ok. 1 mm i wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i smażyć ok. 30-60 sekund z jednej strony. Przechowywać w szczelnym woreczku np. strunowym, żeby nie wyschły.

Smacznego!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Etykiety: , , ,