Klasyczna sałatka grillowa z młodymi ziemniakami.

Ta sałatka może wydawać się bardzo prosta, ale uwierzcie mi, że po spróbowaniu nie będziecie sobie mogli wyobrazić grilla czy pikniku na świeżym powietrzu bez niej na stole. Jest kremowa, sycąca i przepyszna, zwłaszcza w połączeniu ze specjałami świeżo ściągniętymi z rusztu. Można ją przygotować o każdej porze roku, ale zrobiona z młodych ziemniaków jest bezkonkurencyjna :)
kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
 
Składniki:
 składniki na ok. 6 porcji
► młode ziemniaki [ok. 1 kilogram]
majonez (u mnie domowy) [45 g / 3 łyżki]
jogurt naturalny [45 g / 3 łyżki]
► szczypior [1 duży pęczek]

Dodatkowo
► sól [1 łyżeczka]
► pieprz [do smaku]

Przygotowanie:
  1. Młode ziemniaki namoczyć i skrobać, aż do pozbycia się skórki. Gotować ok. 20 minut do miękkości.
  2. Zmieszać majonez z jogurtem, doprawić. 
  3. Wystudzone ziemniaki pokroić w ćwiartki i ułożyć sałatkę warstwowo: ziemniaki, szczypta świeżo mielonej soli i pieprzu, kilka łyżek sosu, szczypiorek. Powtórzyć warstwę jeszcze raz. 
  4. Całość najlepiej smakuje schłodzona w lodówce przez co najmniej dwie godziny.

Smacznego!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Powiązane artykuły

5 komentarze:

  1. Robię bardzo często. Dodaję jeszcze groszek:)
    pozdrawiam smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi dobrze :) chociaż u mnie królują lżejsze sałatki

    OdpowiedzUsuń
  3. Majonezu staram się nie jeść, ale spróbować to bym mogła. ;)

    OdpowiedzUsuń