Wilcza Szkoła Gotowania: Naleśniki

Przepisów na naleśniki jest pewnie tyle, ile domów. Dla mnie to nieodłączny towarzysz weekendowych śniadań i sposób na szybkie, zdrowe wrapy na wynos. Można je napełnić dosłownie wszystkim od bitej śmietany z nutellą po sałatkę z jarmużu. Umiejętność usmażenia pysznych naleśników niesamowicie ułatwia życie, a cały proces jest banalnie prosty i szybki. Dziś moje ulubione przepisy na naleśniki w różnych wydaniach, koniecznie dajcie znać jaki jest Wasz sprawdzony przepis :)



Miękkie, cienkie, lekko waniliowe, rozpływające się w ustach. Tak elastyczne, że dosłownie można je zgnieść w kulkę i rozwinąć w stanie nienaruszonym. Idealne na leniwy, niedzielny poranek ze świeżymi owocami i polskim miodem.

Składniki:
składniki na 6-8 naleśników
► mleko [230 g / 250 ml / 1 szklanka]
► mąka pszenna [96 g / 3/4 szklanki]
jajka [2 sztuki]
ekstrakt waniliowy [3-5 kropel] (opcjonalnie)
► proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki]
► cukier [10 g / 1 łyżka]
► sól [szczypta / 1/4 łyżeczki]
► masło [20 g / 2 łyżki] 

Przygotowanie:
  1. Wymieszać jajko z mlekiem i roztopionym, przestudzonym masłem.
  2. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki i dodawać je stopniowo po łyżce mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.
  3. Smażyć na rozgrzanej, suchej patelni do momentu, kiedy brzegi zaczną same odchodzić od ścianek patelni. Przewrócić i smażyć na drugiej stronie do uzyskania złotego koloru.
  4. Przechowywać pod przykryciem, podawać na ciepło lub po przestudzeniu.





Mąka pełnoziarnista nie jest tak łatwa we współpracy jak oczyszczona, ale gotowe naleśniki wynagradzają wszelkie trudy. Dzięki mące ziemniaczanej są elastyczne i gładkie, nie łamią się i nie kruszą. Będą idealnym dodatkiem do każdego wytrawnego farszu na ciepło i na zimno. 
 
Składniki:
 składniki na ok. 6-8 naleśników
► mąka pełnoziarnista pszenna lub żytnia [130g - 160 g / 1 szklanka - 1 i 1/4 szklanki]
mąka ziemniaczana [40 g / 1/4 szklanki]
jajka [2 sztuki]
► woda [250 ml / 1 szklanka]
► mleko [115 g / 125 ml / 1/2 szklanki]
► olej rzepakowy [30 g / 3 łyżki]
► sól [1/2 łyżeczki]
► proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki]  


Przygotowanie:
  1. Wymieszać składniki mokre z suchymi i odstawić na 10 minut. Pełnoziarnista mąka często chłonie wodę i ciasto może okazać się zbyt gęste lub zbyt rzadkie. Jeśli po dodaniu 1 szklanki mąki po 10 minutach ciasto będzie zbyt rzadkie, dodać do masy 1/4 szklanki mąki. 
  2. Smażyć naleśniki na suchej lub wysmarowanej delikatnie olejem roślinnym patelni do uzyskania lekko brązowego koloru po obu stronach.




 Ciężko było mi znaleźć przepis na amerykańskie naleśniki, który byłby idealny. Nie lubię zbyt miękkich, pachnących sodą oczyszczoną pancakes, które wydają się puste w środku. Moje idealne naleśniki amerykańskie muszą być zwarte, ale puszyste. Surowe ciasto jest ciągnące, a usmażone naleśniki na początku wydają się być lekko spieczone, ale o nic nie musicie się martwić - wystarczy położyć jeden na drugim, a ciepło ciasta sprawi, że zamieniają się w mięciutkie chmurki.
 
Składniki:
 składniki na 10-12 sztuk
► mąka pszenna [130 g / 1 szklanka]
► maślanka [120 g / 1/2 szklanki]
► jajka [1 sztuka]
► cukier [10 g / 1 łyżka]
► cukier wanilinowy [10 g / 1 łyżka]
► proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
► masło [20 g / 2 łyżki] 



Przygotowanie:
  1. Wymieszać suche i mokre składniki do uzyskania bardzo gładkiej, jednolitej masy.
  2. Smażyć na małej ilości klarowanego masła na złoty kolor. Przewrócić od razu po ujrzeniu bąbelków powietrza na powierzchni naleśników. 
  3. Podawać na ciepło z kawałkami zimnego masła i syropem klonowym lub płynnym miodem. 

Smacznego!

Powiązane artykuły

17 komentarze:

  1. O matko,jakie fajowe zdjęcia i pyszne naleśniory.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie <3 Praca wre, mam nadzieję, że wszystkie posty z tej serii będą się Wam podobały :D

      Usuń
  2. OMG! Pankejki, uwielbiam! Jutro na śniadanie gwarantowane!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcia, zdjęcia na maila poproszę :D <3

      Usuń
  3. A do pierwszego przepisu ile mąki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3/4 szklanki :) Poprawione, dzięki!

      Usuń
  4. Ja chyba postawię na te delikatnie waniliowe! Myślę, że z masłem orzechowy i jabłkiem tworzyłyby duet idealny na jutrzejsze śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymarzone połączenie, muszę skoczyć po zapas masła orzechowego :D Daj znać czy smakowało <3

      Usuń
  5. Świetnie napisane! Wszystkie typy mnie uwiodły. I z dodatkami można poszaleć :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Tak jest, jest nieskończona ilość możliwości :D

      Usuń
  6. Chyba znajdą się dziś u mnie na kolacji :):)

    OdpowiedzUsuń
  7. tyle pyszności *.* ja poproszę te amerykańskie :DDD

    OdpowiedzUsuń
  8. Naleśniki są doskonałe na każdą okazję :) Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń