Omlety (6 składników)

Moda na zdrowe jedzenie przywróciła omlety do łask i razem z owsianką królują na śniadaniowych talerzach. Są sycące, szybkie i świetnie pasują praktycznie do wszystkiego co znajdziemy w lodówce od serów i warzyw, przez sosy i pasty do owoców i syropów. Dziś w menu trzy różne propozycje, które smakują zupełnie inaczej, które można modyfikować na wszelkie sposoby, a i tak efekt finalny będzie niesamowicie pyszny. Macie swoje ulubione sposoby na omlet?

Francuski omlet ma w sobie coś niesamowitego, bo im mniej w nim składników, tym lepiej. Technicznie to kremowa jajecznica zapieczona od spodu z roztopionym, ciągnącym się serem wewnątrz. Nie zawiera w sobie mąki , jest składany na gorącej patelni i nie przewraca się go na drugą stronę podczas smażenia. Oglądając programy kulinarne wpadłam na ciekawą technikę, która całkowicie zmieniła mój sposób przygotowywania klasycznych omletów i z płaskiej, bezkształtnej masy udało mi się wreszcie uzyskać kremowe, delikatne i mięciutkie wnętrze. Sekret polega na tym, aby mieszać jajko na patelni od momentu wlania aż do chwili, kiedy przynajmniej 50% jajecznej masy będzie lekko ścięte. W tej sposób spulchnia się jajko, musicie spróbować!

Składniki:
składniki na 1 sztukę
jajka [2 sztuki]
śmietanka/mleko [1 łyżka]
miękki tarty ser [2 łyżki]
► masło [5 g / 1 łyżeczka]

Dodatkowo
► sól [szczypta/ 1/4 łyżeczki]
► świeżo mielony pieprz [szczypta / 1/4 łyżeczki]
szczypta wybranych ziół [u mnie zazwyczaj tymianek, cząber, bazylia itp.]

Przygotowanie:
  1. Wymieszać jajka ze śmietanką i doprawić. 
  2. Na patelni rozgrzać masło i wlać masę jajeczną.
  3. Mieszać bez przerwy do momentu, aż 50 % masy się zetnie (jak klasyczną jajecznicę).
  4. Gdy połowa masy będzie ścięta, rozprowadzić omlet równą warstwą po patelni i zostawić do momentu, kiedy spód będzie ścięty na złoto a góra kremowa i delikatnie mokra.
  5. Obrzucić omlet serem i złożyć na patelni z 2 stron.
  6. Gdy ser lekko się rozpuści, zdjąć z patelni i przełożyć na talerz. Podawać na ciepło.


Omlet biszkoptowy kojarzy mi się z dzieciństwem. Babcia potrafiła przygotować go w tempie ekspresowym i podawała ze swoim dżemem z dużymi kawałkami truskawek. Do dzisiaj traktuję go jako specjalną ucztę, jest mięciutki, puszysty i rozpływa się w ustach. Do tego przepis jest banalnie prosty do zapamiętania, wystarczy dodać po łyżce każdego ze składników, podsypać szczyptą proszku do pieczenia, do tego jajka i niesamowite śniadanie gwarantowane.

Składniki:
 składniki na 1 porcję
jajka [2 sztuki]
mleko [1 łyżka]
mąka [1 łyżka]
► cukier [1 łyżka]
► proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki]
► masło [5 g / 1 łyżeczka] 


Przygotowanie:
  1. Oddzielić białka od żółtek.
  2. Białka z proszkiem do pieczenia ubić na sztywną pianę.
  3. Żółtka wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem. (dla sportowców i dbających o linię: mąkę można podmienić na odżywkę białkową, a cukier na stewię lub ksylitol :))
  4. Delikatnie połączyć obie masy dodając po łyżce piany do żółtek i lekko mieszając, aż do powstania bladożółtej, puszystej masy.
  5. Smażyć na maśle do zrumienienia po obu stronach. Podawać ze słodkimi dodatkami.


Ten przepis pochodzi z hiszpańskiej, tradycyjnej książki dorwanej na Teneryfie. Jest prosty, ale naprawdę genialny! Zdecydowanie, moim skromnym zdaniem, jedno z najlepszych dań kuchni hiszpańskiej, właśnie przez swoją prostotę. Jeśli nie znacie jeszcze tego przepisu koniecznie musicie go spróbować, założę się, że wszystkie składniki macie już w domu :) Klasyczna tortilla jest dość wysoka i nakarmi 5-6 osób, ja zmniejszyłam porcje w przepisie na potrzeby śniadaniowe, więc omlet wyszedł nieco niższy, ale smak jest dokładnie taki sam - uwierzcie na słowo.

Składniki:
 składniki na 2-3 porcje
jajka [3 sztuki]
ziemniaki [ok. 300 g / 3 średnie sztuki]
cebula [1 średnia sztuka]
olej [125 ml / 1/2 szklanki]

Dodatkowo
sól [1/2 łyżeczki]
pieprz [1/3 łyżeczki] (opcjonalnie) 

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki o grubości 1-2 mm. Cebulę pokroić w piórka.
  2. Do lekko rozgrzanego oleju wrzucić pokrojone warzywa i smażyć do momentu, kiedy całkowicie zmiękną.
  3. W miseczce rozkłócić jajka i doprawić solą i pieprzem.
  4. Usmażone ziemniaki i cebulę odsączyć na sitku i dodać do masy jajecznej. Wymieszać.
  5. Odlać cały olej z patelni. 
  6. Wlać masę na tę samą patelnię (ścianki będą natłuszczone po smażeniu ziemniaków) i smażyć do uzyskania złotego koloru.
  7. Podawać na ciepło lub zimno jako śniadanie albo przystawkę (tapas).

Smacznego!



Etykiety: , ,