Pesto cytrusowo-koperkowe z pistacjami (6 składników)

Pewnie znacie już pesto z bazylii, z suszonych pomidorów, a nawet popularne ostatnio pesto pietruszkowe. Dorzucam do tego kolejną propozycję, która jest wprost stworzona do młodych ziemniaczków, makaronów, ryb lub sałatek. Ze zwykłego pęczka świeżego koperku można stworzyć aromatyczny, pyszny sos z odświeżającym sokiem cytrynowym i delikatnym posmakiem prażonych pistacji.

Składniki
► koperek [2 pęczki]
► olej rzepakowy [50 g / 5 łyżek]
oliwa z oliwek [30 g / 3 łyżki]
skórka cytrynowa [z połówki cytryny]
► pistacje solone [20 g obranych]
► sok z cytryny [2 łyżki]

Dodatkowo
► sól [łyżeczka]

Przygotowanie
  1. Zmielić w młynku lub drobno posiekać pistacje. 
  2. Dodać posiekany koperek i otartą skórkę ze sparzonej cytryny. 
  3. Dodać sok z cytryny, olej i oliwę. Wymieszać.
  4. Doprawić solą.

Smacznego!
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Etykiety: , , , ,