Pesto cytrusowo-koperkowe z pistacjami (6 składników)

Pewnie znacie już pesto z bazylii, z suszonych pomidorów, a nawet popularne ostatnio pesto pietruszkowe. Dorzucam do tego kolejną propozycję, która jest wprost stworzona do młodych ziemniaczków, makaronów, ryb lub sałatek. Ze zwykłego pęczka świeżego koperku można stworzyć aromatyczny, pyszny sos z odświeżającym sokiem cytrynowym i delikatnym posmakiem prażonych pistacji.
Składniki
► koperek [2 pęczki]
► olej rzepakowy [50 g / 5 łyżek]
oliwa z oliwek [30 g / 3 łyżki]
skórka cytrynowa [z połówki cytryny]
► pistacje solone [20 g obranych]
► sok z cytryny [2 łyżki]

Dodatkowo
► sól [łyżeczka]

Przygotowanie
  1. Zmielić w młynku lub drobno posiekać pistacje. 
  2. Dodać posiekany koperek i otartą skórkę ze sparzonej cytryny. 
  3. Dodać sok z cytryny, olej i oliwę. Wymieszać.
  4. Doprawić solą.
Smacznego!
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Powiązane artykuły

14 komentarze:

  1. Spróbuje i dam znać, bo mnie przepis zaintrygował

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem ciekawa czy Ci zasmakuje :) Koniecznie napisz!

      Usuń
  2. Rewelacja po prostu:)
    pozdrawiam wakacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  3. To brzmi tak pysznie i orzeźwiająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dzięki <3 Dość nietypowe, ale smakuje super!

      Usuń
  5. Mniaaaaam <3 uwielbiam pesto, a to już w ogóle musi być kosmos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie smakuje jak klasyczne pesto, ale warto się przełamać :)

      Usuń
  6. Moje pierwsze pesto nie za bardzo mi wyszło, może z tym pójdzie lepiej :) :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do pełni szczęścia brakuje tylko cukiniowego makaronu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł, muszę spróbować :D

      Usuń