Wilcza Szkoła Gotowania: Ciasto na pierogi (3 składniki)

przepis na proste ciasto na pierogi, miękkie ciasto na pierogiKlasyczny, szybki przepis na pierogowe ciasto, który przydaje się o każdej porze roku. Na Wigilię jako tradycyjne pierogi z kapustą, latem możecie napakować je jagodami i podać z kwaśną śmietaną. To ciasto jest dziecinnie proste do przygotowania, elastyczna i idealne do zagniatania, długo pozostaje świeże, a ulepione pierogi są mięciutkie i przyjemne do jedzenia. Można z niego zrobić tradycyjne, polskie pierogi, uszka do barszczu, włoskie ravioli i wiele innych :)

przepis na proste ciasto na pierogiSkładniki:
składniki do przygotowania ok. 35-40 średnich pierogów
mąka [260 g / 2 szklanki]
► ciepła woda [3/4 szklanki]
olej [30 g / 3 łyżki]
sól [płaska łyżeczka]

Przygotowanie:
  1. Połączyć wszystkie składniki (woda powinna być bardzo ciepła, ja używam najcieplejszej z kranu) i zagnieść ciasto aż do momentu kiedy będzie elastyczne, miękkie i jednolite. 
  2. Podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować na grubość mniej więcej 1-2 mm. Wykrawać kółka foremką do ciastek lub szklanką i napełniać farszem.
  3. Gotowe pierożki/ravioli/uszka gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia na powierzchnię i od tego momentu 2-3 minuty.

Smacznego!
przepis na proste ciasto na pierogi, miękkie ciasto na pierogi

Powiązane artykuły

15 komentarze:

  1. Ale piękne pierogi, przydatna wiedza, ja ciągle próbuje odkryć jakiś przepis na bezglutenowe pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za inspirację, będę eksperymentować z bezglutenowcami i dam znać :D

      Usuń
  2. Używam podobnego przepisu, tylko u mnie woda jest gorąca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No u mnie podobnie, byle nie wrzątek, ale metodą prób i błędów doszłam do wniosku, że najcieplejsza woda z kranu jest dla mnie najwygodniejszą opcją :)

      Usuń
  3. Smakowicie wyglądają. Robię tak samo, wiem, że niektóre osoby dodają tez jajek albo ciepłego mleka. Co do bezglutenowych, może byc ciężko, bo to właśnie gluten łączy i nadaje ciastu elastyczności, ale warto pokombinować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jajko totalnie się nie sprawdza - białko sprawia, że ciasto jest dużo twardsze niż bez niego. Plus w takiej wersji jest wegańskie, czyli wszyscy mogą je sobie przyrządzić :) Rozmyślam nad wykorzystaniem mojego mixu do bezglutenowych naleśników z mąką ziemniaczaną, w wielu przepisach świetnie się sprawdził, więc może da radę i w cieście na pierogi :D

      Usuń
    2. A propos mąki ziemniaczanej, masz na myśli mąkę czy skrobię? Dużo osób pisze mąka, a na zdjęciu widzę skrobię. Jeszcze nie miałam okazji wykorzystać maki ziemniaczanej, a podobno to świetny zamiennik ten pszennej.

      Usuń
    3. Kurcze, aż poleciałam sprawdzić do kuchni :D Na opakowaniu napisane jest ,,mąka'', ale powiem Ci szczerze, że nie mam zielonego pojęcia jaka jest różnica. Muszę zbadać sprawę :) Czuję się trochę jak w dniu, kiedy ktoś mi uświadomił, że ogólnodostępny cukier jest wanilinowy, a nie waniliowy :D

      Usuń
  4. Kocham pierogi! Moje ulubione to z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie robiłam jagodowych w tym sezonie, ale na pewno mi nie umkną :D

      Usuń
  5. Robię bardzo podobnie. A pierogi coż uwielbiam!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiąc ostatnio ciasto na tortillę zastanawiałam się czy przypadkiem ciasto na pierogi nie jest bardzo podobne, no i się nie myliłam :D
    W takim razie w przyszły tygodniu będę lepić ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość tradycyjnych przepisów w różnych domach robi się tak samo :) To tym bardziej znaczy, że są dobre :D

      Usuń
  7. czy zamiast oleju można dodoac ciepłą rozpuzczoną margarynę??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam, ale logika podpowiada mi, że tak :) Może być nawet smaczniejsze, koniecznie proszę o wieści jak poszło jeśli spróbujesz :)

      Usuń