Ciasto na pierogi (2 składniki)

przepis na proste ciasto na pierogi, miękkie ciasto na pierogiKlasyczny, szybki przepis na pierogowe ciasto, który przydaje się o każdej porze roku. Na Wigilię jako tradycyjne pierogi z kapustą, latem możecie napakować je jagodami i podać z kwaśną śmietaną. To ciasto jest dziecinnie proste do przygotowania, elastyczna i idealne do zagniatania, długo pozostaje świeże, a ulepione pierogi są mięciutkie i przyjemne do jedzenia. Można z niego zrobić tradycyjne, polskie pierogi, uszka do barszczu, włoskie ravioli i wiele innych :)

przepis na proste ciasto na pierogiSkładniki:
składniki do przygotowania ok. 35-40 średnich pierogów
mąka [260 g / 2 szklanki]
olej [30 g / 3 łyżki]
sól [płaska łyżeczka]
► ciepła woda [3/4 szklanki]

Przygotowanie:
  1. Połączyć wszystkie składniki (woda powinna być bardzo ciepła, ja używam najcieplejszej z kranu) i zagnieść ciasto aż do momentu kiedy będzie elastyczne, miękkie i jednolite. 
  2. Podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować na grubość mniej więcej 1-2 mm. Wykrawać kółka foremką do ciastek lub szklanką i napełniać farszem.
  3. Gotowe pierożki/ravioli/uszka gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia na powierzchnię i od tego momentu 2-3 minuty.

Smacznego!
przepis na proste ciasto na pierogi, miękkie ciasto na pierogi

Etykiety: , , , , , , , , ,