Wilcza Szkoła Gotowania: Jajka

sposoby gotowania jajek,

Dzisiaj bardzo krótki, ale - mam nadzieję - przydatny post na temat idealnego przygotowania jajek. Omówiliśmy już omlety, tym razem pogadamy sobie trochę na temat dokładnego czasu gotowania jajek, żeby uzyskać dokładnie taki efekt, na jakim nam zależy. Jeśli macie specyficzne preferencje dotyczące ścięcia białka i płynnego żółtka, mam nadzieję, że ten post okaże się pomocny :)





Jajko na miękko
Jajko na miękko posiada całkowicie płynne żółtko i nie do końca ścięte białko. Aby je przygotować wystarczy włożyć jajka do gotującej się wody i odczekać dokładnie 3 minuty (aby zapobiec pękaniu skorupki można ogrzać jajka pod strumieniem ciepłej wody z kranu przed włożeniem ich do wrzątku, aby wyrównać różnicę temperatur.

Jajko na półmiękko
Jajko na półmiękko posiada całkowicie ścięte białko i częściowo płynne żółtko. Jajko należy włożyć do gotującej się wody na dokładnie 4,5 minuty. 
 
Jajko na twardo z kremowym żółtkiem
Jajko na twardo z kremowym żółtkiem posiada całkowicie ścięte białko i żółtko ścięte w 90%. Aby je przygotować, włożyć jajko do gotującej się wody i wyjąć po 6 minutach.

Jajko na twardo
Jajko na twardo ma całkowicie ścięte białko i całkowicie ścięte żółtko. Należy je gotować 7 minut.


Jajko w koszulce
Jajko w koszulce często podaje się na tostach i kanapkach w towarzystwie kremowych sosów np. holenderskiego czy beszamelu. Białko jaja jest całkowicie ścięte, natomiast żółtko powinno pozostać płynne, przynajmniej w 50%. Przygotowanie jajka w koszulce nie należy do najprostszych i jest na to kilka technik, dzisiaj podzielę się z Wami moją ulubioną :)

Przygotowanie:

  1. Do garnka z gotującą się wodą dodać łyżeczkę octu (rozmiar garnka i ilość wody zależy od ilości jajek, które przygotowujecie - kilka sztuk przygotowujemy w większym garnku, jedno można przyrządzić w rondelku). Woda nie powinna wrzeć, jest idealna kiedy od dna garnka tworzą się małe bąbelki. 
  2. Wbić jajka osobno do małej miseczki i z miseczki delikatnie wlać do wody.
  3. Gotować przez 1 minutę.
  4. Ściągnąć garnek z ognia, przykryć pokrywką i zostawić na 4 minuty. 
  5. Wyłowić jajko, odsączyć na sicie i podawać. 
Jajko sadzone słoneczne
Jajko sadzone ma chrupiące brzegi, delikatne, w pełni ścięte białko i płynne lub całkowicie ścięte żółtko. Świetnie sprawdza się do dań obiadowych i zwykle jest smażone na pokaźnej ilości tłuszczu.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju lub masła. Na rozgrzany tłuszcz wlać jajko i smażyć do momentu, kiedy białko będzie w połowie ścięte. 
  2. Zdjąć patelnię z ognia, przykryć pokrywką i zostawić na 2 minuty (można w tym momencie dodać kawałeczki masła wokół brzegów białka, żeby przypiec je jeszcze bardziej).
  3. Po upływie tego czasu całe białko powinno być ścięte a żółtko płynne.
  4. Aby uzyskać ścięte żółtko wystarczy przed przykryciem patelni przerzucić jajko na drugą stronę.

Smacznego!

Powiązane artykuły

10 komentarze:

  1. Uwielbiam każde ! Akurat nabrałam na nie ochoty, bo zbliża się pora mojego drugiego śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno się przyda! Nie umiem robić idealnego jajka na miękko. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Wypróbuj tę metodę, może się sprawdzi. :)

      Usuń
  3. Twoje jajka wyglądają tak, że jadłabym! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przydatny wpis, ja i jajka to tragedia, gdyby nie Jamie Oliver to pewnie jajka w koszulkach wydałyby mi się bardzo trudne do zrobienia a tak to sadzone są moim koszmarem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to kwestia wprawy i faktycznie dokładnego odmierzania czasu. Od kiedy gotuję jajka z timerem, wychodzą idealnie za każdym razem :)

      Usuń