Wilcza Szkoła Gotowania: Kopytka / Gnocchi (2 składniki)

przepis na domowe kopytka | gnochi ziemniaczane bez jajka | gnocchi di patate z sosemSama przyznam, że zupełnie zapomniałam jak pysznym, prostym i genialnym daniem są kopytka. Jeśli mamy już w lodówce ugotowane ziemniaki, zrobienie ich zajmuje dosłownie momencik, nawet woda w garze nie zdąży się porządnie zagotować. Ja robię je na wzór włoskich gnocchi, czyli bez użycia jajka. Są wtedy mniej elastyczne a bardziej ziemniaczane. Przepyszne! Pasują absolutnie do wszystkiego, można je podać z różnego rodzaju sosami, podsmażoną cebulką, kwaśną śmietaną, świeżym pesto czy podsmażaną kapustą. Jeśli jakimś cudem jeszcze nie próbowaliście ich zrobić to bardzo zachęcam, to o wiele łatwiejsze niż by się mogło wydawać :)

przepis na domowe kopytka | gnochi ziemniaczane bez jajka | gnocchi di patate z sosem
Składniki:
składniki na 6-8 porcji / ok. 70 kopytek
ziemniaki [1 kg surowych i obranych / ok. 1,3 kg ugotowanych]
mąka pszenna [200 g / 1,5 szklanki]
sól [1 łyżeczka]

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki ugotować do miękkości i porządnie wystudzić. 
  2. Rozgnieść porządnie widelcem, praską do ziemniaków czy tłuczkiem. 
  3. Dodać mąkę i sól i ugniatać do momentu powstania delikatnego ciasta. Jeśli nie chcecie korzystać z dokładnego przepisu, bo po prostu zostało wam trochę ziemniaków z obiadu wystarczy je rozgnieść i dodawać po trochu mąki aż do uzyskania kuli ciasta. To naprawdę prosta czynność :)
  4. Wyłożyć ciasto na blat obficie podsypany mąką, podzielić ciasto na 4 części i każdą z nich uformować w wałeczek (grubszy lub cieńszy według upodobań).
  5. Odkrajać kopytka nożem. Jeżeli chcecie zamienić je w gnocchi i utworzyć charakterystyczne rowki w kluseczkach, które super łapią sos wystarczy delikatnie przekulać każdą z nich po widelcu, który automatycznie stworzy w miękkim cieście wyżłobienia.
  6. Gotować w osolonym wrzątku aż do momentu, kiedy kopytka wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i przepłukać pod strumieniem zimnej wody, żeby zatrzymać proces gotowania. 
  7. Podawać od razu, lub odsmażyć czy podgrzać w ciepłym sosie.

Smacznego!
przepis na domowe kopytka | gnochi ziemniaczane bez jajka | gnocchi di patate z sosem

Powiązane artykuły

11 komentarze:

  1. Po prostu uwielbiam!!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, trzeba zacząć częściej je robić :)

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam tych kluseczek :) Urocze są!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bardzo proste do zrobienia i wegańskie do tego :) !

      Usuń
  3. Tak dawno ich nie jadła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, kopytka wyglądaja pysznie :) planuję zrobić pierwszy raz w życiu w niedzielę :) mam pytanie: z czym podane są na zdjęciu? z serem i jakimś sosem?

    OdpowiedzUsuń