Wilcza Szkoła Gotowania: Domowe kostki rosołowe (5 składników)

Kostki rosołowe są genialnym ułatwieniem w każdej kuchni - w kilka sekund tworzą aromatyczny wywar, który może być bazą do zupy, sosu, gulaszu, a kasze, ryże czy warzywa gotowane w takim bulionie zyskują dużo głębszy smak. W dobie świadomego konsumenta wszyscy wiemy jakie paskudztwa znajdują się w popularnych kostkach rosołowych, więc taka domowa wersja jest wręcz stworzona dla leniwych, którzy jednak dbają o to co wrzucają na talerz. :)

Składniki
► olej [4 łyżki]
► oliwa [2 łyżki] 
► włoszczyzna [1 pęczek]
► cebula [1 średnia sztuka]
► czosnek [3 ząbki]

Przyprawy
► lubczyk [1 łyżeczka]
► tymianek [1 łyżeczka]
► suszona pietruszka [1 łyżeczka]
► zioła prowansalskie [1 łyżeczka]
► kurkuma [1 łyżeczka]
► sól [ilość podana w opisie przygotowania]       

Przygotowanie
  1.  Włoszczyznę umyć i oczyścić. Odciąć białą część pora, obrać pietruszkę i marchewkę, obrać seler. Ja używam też kilku gałązek świeżej pietruszki i natki selera. Obrać cebulę i czosnek.
  2. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo posiekać w rozdrabniaczu lub w blenderze z misą do siekania. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzać olej z oliwą.
  4. Smażyć posiekane warzywa na średnim ogniu przez 15 minut, aż zmiękną.
  5. Doprawić ziołami i przyprawami i smażyć przez kolejne 5 minut.
  6. Przełożyć masę warzywną do miski. Na każdą łyżkę masy dosypać łyżeczkę soli. Używam tej metody, bo w zależności od rozmiaru włoszczyzny czasem wychodzą różne ilości ostatecznej masy.
  7. Gotową masę przełożyć do silikonowej foremki na praliny i zamrozić. Kostki trzymać w zamrażalniku i używać w razie potrzeby. Na 1 l wody używać 1-2 kostek rosołowych. 

Smacznego!

Nadal głodny? :)

5 komentarze:

  1. Super przepis - takie domowe "ulepszacze" zawsze się przydają. Ja robiłam swego czasu takie płynne kostki i trzymałam w zamrażalniku w foremkach na lód.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale świetny pomysł! Nie wpadłabym na to, ale faktycznie genialna sprawa, zwłaszcza trzymane jako kostki lodu :D

      Usuń
  2. Bardzo przydatny przepis, muszę przyznać, że kostki rosołowe to dla mnie piekło - ciężko znaleźć takie z idealnym składem, a takie domowe to najlepsza opcja, pewnie nie raz skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Raz spotkałem się z przepisem na domowe kostki rosołowe, ale by je przygotować gotowało się bulion, który potem musiał niemal doszczętnie wyparować - zbyt dużo zabawy jak dla mnie. Ten muszę wypróbować, bo tych sklepowych unikam jak tylko mogę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanko, czy z tych kostek po dodaniu wody wychodzi w miarę klarowny wywar? Ten na zdjęciu jest z tych kostek? :)

    OdpowiedzUsuń