Krem czekoladowy (3 składniki)

Ganache, ganasz czy po prostu krem czekoladowy, przepyszny, bogaty, delikatny, będzie gwiazdą każdego ciasta czy deseru. Dla mnie to przepis obowiązkowy w każdej kuchni, tym bardziej, że jest bardzo, bardzo prosty! Jeśli jeszcze nie próbowaliście, nie ma rady - trzeba nadrobić zaległości!



Składniki:
► czekolada gorzka [100 g / 1 tabliczka]
czekolada mleczna [100 g / 1 tabliczka]
śmietanka kremówka 36 % [100 g]

Przygotowanie:
  1. Czekoladę połamać i wrzucić do miski.
  2. Śmietankę podgrzać w garnuszku do uzyskania małych bąbelków (uważać, żeby się nie zagotowała!).
  3. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. 
  4. Używać do tart, tortów, ciastek, deserów. Po włożeniu do lodówki zastyga i gęstnieje jeszcze bardziej, wtedy będzie nadawać się do smarowania.

Smacznego!

Etykiety: , , , , , , , ,