Wilcza Szkoła Gotowania: Krem czekoladowy

Ganache, ganasz czy po prostu krem czekoladowy, przepyszny, bogaty, delikatny, będzie gwiazdą każdego ciasta czy deseru. Dla mnie to przepis obowiązkowy w każdej kuchni, tym bardziej, że jest bardzo, bardzo prosty! Jeśli jeszcze nie próbowaliście, nie ma rady - trzeba nadrobić zaległości!



Składniki:
► czekolada gorzka [100 g / 1 tabliczka]
czekolada mleczna [100 g / 1 tabliczka]
śmietanka kremówka 36 % [100 g]

Przygotowanie:
  1. Czekoladę połamać i wrzucić do miski.
  2. Śmietankę podgrzać w garnuszku do uzyskania małych bąbelków (uważać, żeby się nie zagotowała!).
  3. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. 
  4. Używać do tart, tortów, ciastek, deserów. Po włożeniu do lodówki zastyga i gęstnieje jeszcze bardziej, wtedy będzie nadawać się do smarowania.

Smacznego!

Nadal głodny? :)

13 komentarze:

  1. O taak. Kocham czekoladę. :)
    Zapraszam na nowy post. https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/27/hamburger/

    OdpowiedzUsuń
  2. Cuuuudo! Chyba wyjadłabym łyżeczką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój ulubiony narkotyk w pożądanej postaci. Czekoladowe love!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ożeż ty... patrząc na te smakowite zdjęcia muszę naprzemiennie walczyć ze ślinotokiem i chęcią lizania monitora... Idę stąd xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, monitor pewnie nie jest zbyt smaczny :D Nie idź, zostań :D

      Usuń
  5. Uwielbiam ten krem - tuczący, ale boski :) Ni i połączenie czekolady gorzkiej z mleczną nadaje idealny słodki smak - taki wyważony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, lekko przypomina nutellę, to połączenie jest super :D

      Usuń
  6. Wygląda obłędnie :) <3 nic nie trzeba dodawać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada jest bardzo fotogeniczna haha :D

      Usuń
  7. Ależ to przepysznie wygląda, uwielbiam Twoje zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały blog, cudowne przepisy, ale jeśli chodzi o krem to....




    Jest PRZEPYSZNY! <3

    OdpowiedzUsuń