Wilcza Szkoła Gotowania: Kruszonka (3 składniki)

sprawdzony przepis na domową, szybką i prostą kruszonkęW poprzednim poście dzieliłam się z Wami ulubionym przepisem na ciasto drożdżowe, dziś koniecznie muszę dorzucić do tego bardzo prosty i sprawdzony przepis na kruszonkę, która pasuje idealnie do drożdżówki z owocami. Oprócz tego pasuje do wielu ciast, chociażby szarpańca, szarlotki, ucieranego ciasta maślanego czy zapiekanych owoców podanych na gorąco z lodami. Do tego bazowego przepisu możecie dodać płatki owsiane, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, cynamon, kakao i mnóstwo innych dodatków, więc zapisujcie go do swojego przepiśnika i marsz po nowe, kulinarne odkrycia :)


sprawdzony przepis na domową, szybką i prostą kruszonkę
Składniki:
składniki na 1 ciasto w blaszce o średnicy 22 cm
► masło [50 g / 1/4 kostki]
cukier [3 łyżki]
mąka [4 łyżki]

Przygotowanie:
  1. Dodać mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę do miski.
  2. Szybko utworzyć kruszonkę rozcierając składniki w palcach, aż do powstania grudek.
  3. Posypać ciasto lub owoce kruszonką przed pieczeniem i zapiekać aż do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!
sprawdzony przepis na domową, szybką i prostą kruszonkę

Nadal głodny? :)

13 komentarze:

  1. Uwielbiam kruszonkę! Muszę wyszukać jakiś wegański przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno można zrobić na margarynie :) Niezbyt zdrowo, ale będzie pyszna no i wegańska :D

      Usuń
    2. ja ostatnio robiłam owsianą kruszonkę na oleju kokosowym :)

      Usuń
  2. Kruszonka to dla mnie "wisienka na torcie" każdego ciasta!
    pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez kruszonki ciasto drożdżowe już nie jest takie samo :P
    A próbowałaś kiedyś robić ją z rozpuszczonego masła? Jakiś miesiąc temu piekłam ciasto z truskawkami i kruszonką i było tak w przepisie i o wiele łatwiej taka kruszonka się zrobiła, bo z zimnego masła zawsze była moją zmorą :P I tak się zastanawiam czy jest jakaś zasadnicza różnica między kruszonką z zimnego i rozpuszczonego masła, bo obydwie są pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci szczerze, że nigdy nie robiłam z rozpuszczonym masłem, spróbuję na pewno i dam znać :)

      Usuń
  4. Dobra kruszonka to podstawa! Uwielbiam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kruszonkę, a ostatnio robię owsianą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak - kruszonka musi być ! I to najlepiej, gdy będzie jej dużo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja mama zawsze robi kruszonkę z rozpuszczonego masła, a potem masę wkłada na chwilę do zamrażarki. Potem wystarczy ją trochę rozkruszyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale fajny pomysł! Na pewno wypróbuję :)

      Usuń