Wilcza Szkoła Gotowania: Leniwe

prosty, sprawdzony przepis na pyszne, domowe pierogi leniwe / kluski leniwe
Leniwe to przepis obowiązkowy. Przygotowanie trwa jakieś 10 minut, zanim woda w garnku zdąży się zagotować macie je gotowe + posprzątane pół kuchni. Są pyszne, proste, lubiane przez dzieci i dorosłych, czego chcieć więcej? :D

Składniki:
składniki na 2-3 porcje
mąka [1/2 szklanki]
► twaróg półtłusty [200 g / 1 kostka]
jajko [1 sztuka]
cukier lub cukier wanilinowy [1 łyżka]

Przygotowanie:
  1. Twaróg przecisnąć przez praskę lub porządnie rozgnieść widelcem, dodać jajko, mąkę i cukier i zagnieść na szybko ciasto.
  2. Podzielić ciasto na dwie części i uformować dwa wałeczki (grubość zależy od tego jak duże leniwe chcecie otrzymać). Pokroić na kluseczki i wrzucać je po kilka sztuk do wrzącej wody.
  3. Gotować do momentu aż wypłyną na powierzchnię i potem 2-3 minut.
  4. Podawać z bułką tartą z cukrem podsmażaną na masełku, jogurtem, cukrem pudrem lub świeżymi owocami.
Smacznego!
prosty, sprawdzony przepis na pyszne, domowe pierogi leniwe / kluski leniwe

Powiązane artykuły

8 komentarze:

  1. Fajniutnie, u mnie wszyscy takie nazywają kopytka :D
    Pozdrawiam superprzepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie kopytka są bez twarogu, z twarogiem już leniwe :D Dzięki, pozdrowionka :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione <3
    Obowiązkowo z jogurtem naturalnym i cukrem albo miodem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno u mnie nie było, a lubię bardzo:)
    miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, gdyby nie zmęczenie, to bym już poleciała do kuchni robić. Nawet pora mi nie przeszkadza ;-). Idealne!

    OdpowiedzUsuń
  6. A gdzie kcal????��ile te pyszności mają kcal???

    OdpowiedzUsuń