Wilcza Szkoła Gotowania: Placuszki


Placuszki to zdecydowany hicior dzieciństwa i nie znam nikogo, kto by za nimi nie przepadał chociaż w jednej z tysiąca wersji. Dzisiejsze przepisy to jedynie kropla w morzu możliwości, które daje wersja bazowa. Praktycznie wszystkie dodatki ,,dogadają się'' z tym ciastem, więc mamy kolejny pomysł na utylizację resztek z lodówki. Nie wspominając o owocach sezonowych, które aż się proszą, żeby je podać na śniadanie!



Wersja podstawowa jest robiona na jogurcie naturalnym, więc delikatna i mięciutka, ale też lekko kwaskowa. Dzięki temu, w zależności od dodatków, sprawdzi się w połączeniu ze słodkościami i z bardziej wytrawnymi dodatkami. Lubię dodać do ciasta odrobinę soli i cukru, żeby przełamać oba smaki. To świetna baza do kuchennych eksperymentów.

Składniki:
składniki na 20-24 małych placuszków
jogurt naturalny [240 g / 1 szklanka]
jajka [1 sztuka]
mąka [130 g / 1 szklanka]
olej [20 g / 2 łyżki]
woda [1/4 szklanki]
► cukier [1 łyżeczka]
► sól [1/2 łyżeczki]
proszek do pieczenia [2 łyżeczki]

Przygotowanie:
  1. Wymieszać jogurt, rozkłócone jajka, mąkę, proszek, wodę z olejem i przyprawy aż do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
  2. Smażyć na małej ilości tłuszczu lub na suchej patelni z powłoką teflonową do uzyskania złotego koloru.


To chyba jedna z moich ulubionych wariacji, podobną wersję z twarogiem wrzucałam na bloga jakiś czas temu. Absolutnie wszystkie owoce jagodowe sprawdzą się w tym cieście, ale borówki mają w sobie coś niezwykłego, kiedy pod wpływem temperatury uwalniają ciepły, słodki, purpurowy syrop.

Składniki:
składniki na 20-24 małych placuszków
jogurt naturalny [240 g / 1 szklanka]
jajka [1 sztuka]
mąka [130 g / 1 szklanka]
olej [20 g / 2 łyżki]
woda [1/4 szklanki]
► sól [1/2 łyżeczki]
► proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
serek mascarpone [60 g / 2 łyżki]
cukier [20 g / 2 łyżki]
borówki [100 g

Przygotowanie:
  1. Wymieszać jogurt, rozkłócone jajka, mąkę, proszek, wodę z olejem i przyprawy aż do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
  2. Dodać serek mascarpone i rozmieszać aby pozbyć się grudek.
  3. Pod koniec dodać świeże borówki i wymieszać delikatnie
  4. Smażyć na małej ilości tłuszczu lub na suchej patelni z powłoką teflonową do uzyskania złotego koloru. 



Placki z cukinii są przepyszne, wilgotne, bardzo delikatne i idealne o tej porze roku. Są dużo lżejsze i bardziej wiosenne niż tradycyjne placki ziemniaczane no i nie ma potrzeby smażyć ich na ogromnej ilości tłuszczu. Trzeba pamiętać, żeby dobrze odsączyć warzywo przed dodaniem do ciasta.

Składniki:
składniki na 20-24 małych placuszków
jogurt naturalny [240 g / 1 szklanka]
jajka [1 sztuka]
maka [130 g / 1 szklanka]
olej [20 g / 2 łyżki]
► cukier [1 łyżeczka]
► sól [1 płaska łyżka]
► proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
cukinia [500 g startej i odciśniętej]

Przygotowanie:
  1. Wymieszać jogurt, rozkłócone jajka, mąkę, proszek, olej i przyprawy aż do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
  2. Dodać startą na tarce o grubych oczkach i dobrze odciśniętą cukinię. Wymieszać.
  3. Na tym etapie można doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami.
  4. Smażyć na małej ilości tłuszczu lub na suchej patelni z powłoką teflonową do uzyskania złotego koloru.


Placki ziemniaczane z surowych i gotowanych ziemniaków to dwie różne bajki. Ten przepis nazywam ruskimi placuszkami, bo przypominają mi w smaku ulubione pierogi. Ciasto jest kremowe, ziemniaczane, ale też lekko kwaśne. Wszystko przełamuje słodka, smażona cebulka. Świetne, żeby dać drugie życie obiadowym resztkom.

Składniki:
składniki na 20-24 małych placuszków
jogurt naturalny [240 g / 1 szklanka]
jajka [1 sztuka]
maka [130 g / 1 szklanka]
olej [20 g / 2 łyżki + łyżeczka do smażenia cebuli]
woda [1/4 szklanki]
► cukier [1 łyżeczka]
► sól [1 płaska łyżka]
► proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
► ziemniaki gotowane [250 g]
cebula [2 małe sztuki]
► pieprz mielony [solidna szczypta do smaku]


Przygotowanie:
  1. Wymieszać jogurt, rozkłócone jajka, mąkę, proszek, wodę z olejem i przyprawy aż do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
  2. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżeczce oleju.
  3. Dodać rozgniecione, ugotowane ziemniaki i podsmażoną cebulkę do ciasta. Wymieszać.
  4. Smażyć na małej ilości tłuszczu lub na suchej patelni z powłoką teflonową do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!


Powiązane artykuły

9 komentarze:

  1. Placki po prostu uwielbiam :-) dosłownie wszystkie. Pyszności kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam to samo, trudno się zdecydować :) Dziękuję <3

      Usuń
  2. Super placuszki mam nadzieję, że jutro rano je stworzę :D
    Uwielbiam przeglądać twojego bloga jest bardzo czytelny i przyciąga uwagę :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, nawet nie wiesz jaką radość mi sprawiają takie komentarze :) <3

      Usuń
  3. Czekam na jakiś pomysł bez jajek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W słodkich można je zastąpić bananem bez problemu :) Będą koktajle i domowe dżemy jeszcze do końca tygodnia, może coś Ci się spodoba :)

      Usuń
  4. ja chce te z jagodami czy czym tam :O! pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam! Wszystkie super, zapisuję w zakładakacj i będę smażyć, bo własnie kupiłam sobie fajna patelnię do smażenia bez tłuszczu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki <3

    OdpowiedzUsuń