Placuszki (7 składników)


Placuszki to zdecydowany hicior dzieciństwa i nie znam nikogo, kto by za nimi nie przepadał chociaż w jednej z tysiąca wersji. Dzisiejsze przepisy to jedynie kropla w morzu możliwości, które daje wersja bazowa. Praktycznie wszystkie dodatki ,,dogadają się'' z tym ciastem, więc mamy kolejny pomysł na utylizację resztek z lodówki. Nie wspominając o owocach sezonowych, które aż się proszą, żeby je podać na śniadanie!



Wersja podstawowa jest robiona na jogurcie naturalnym, więc delikatna i mięciutka, ale też lekko kwaskowa. Dzięki temu, w zależności od dodatków, sprawdzi się w połączeniu ze słodkościami i z bardziej wytrawnymi dodatkami. Lubię dodać do ciasta odrobinę soli i cukru, żeby przełamać oba smaki. To świetna baza do kuchennych eksperymentów.

Składniki:
składniki na 20-24 małych placuszków
jogurt naturalny [240 g / 1 szklanka]
jajka [1 sztuka]
mąka [130 g / 1 szklanka]
olej [20 g / 2 łyżki]
woda [1/4 szklanki]
► cukier [1 łyżeczka]
► sól [1/2 łyżeczki]
proszek do pieczenia [2 łyżeczki]

Przygotowanie:
  1. Wymieszać jogurt, rozkłócone jajka, mąkę, proszek, wodę z olejem i przyprawy aż do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
  2. Smażyć na małej ilości tłuszczu lub na suchej patelni z powłoką teflonową do uzyskania złotego koloru.



    Składniki:
    składniki na 20-24 małych placuszków
    jogurt naturalny [240 g / 1 szklanka]
    jajka [1 sztuka]
    mąka [130 g / 1 szklanka]
    olej [20 g / 2 łyżki]
    woda [1/4 szklanki]
    ► sól [1/2 łyżeczki]
    ► proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
    serek mascarpone [60 g / 2 łyżki]
    cukier [20 g / 2 łyżki]
    borówki [100 g

    Przygotowanie:
    1. Wymieszać jogurt, rozkłócone jajka, mąkę, proszek, wodę z olejem i przyprawy aż do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
    2. Dodać serek mascarpone i rozmieszać aby pozbyć się grudek.
    3. Pod koniec dodać świeże borówki i wymieszać delikatnie
    4. Smażyć na małej ilości tłuszczu lub na suchej patelni z powłoką teflonową do uzyskania złotego koloru. 


    Placki z cukinii są przepyszne, wilgotne, bardzo delikatne i idealne o tej porze roku. Są dużo lżejsze i bardziej wiosenne niż tradycyjne placki ziemniaczane no i nie ma potrzeby smażyć ich na ogromnej ilości tłuszczu. Trzeba pamiętać, żeby dobrze odsączyć warzywo przed dodaniem do ciasta.

    Składniki:
    składniki na 20-24 małych placuszków
    jogurt naturalny [240 g / 1 szklanka]
    jajka [1 sztuka]
    maka [130 g / 1 szklanka]
    olej [20 g / 2 łyżki]
    ► cukier [1 łyżeczka]
    ► sól [1 płaska łyżka]
    ► proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
    cukinia [500 g startej i odciśniętej]

    Przygotowanie:
    1. Wymieszać jogurt, rozkłócone jajka, mąkę, proszek, olej i przyprawy aż do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
    2. Dodać startą na tarce o grubych oczkach i dobrze odciśniętą cukinię. Wymieszać.
    3. Na tym etapie można doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami.
    4. Smażyć na małej ilości tłuszczu lub na suchej patelni z powłoką teflonową do uzyskania złotego koloru.



      Składniki:
      składniki na 20-24 małych placuszków
      jogurt naturalny [240 g / 1 szklanka]
      jajka [1 sztuka]
      maka [130 g / 1 szklanka]
      olej [20 g / 2 łyżki + łyżeczka do smażenia cebuli]
      woda [1/4 szklanki]
      ► cukier [1 łyżeczka]
      ► sól [1 płaska łyżka]
      ► proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
      ► ziemniaki gotowane [250 g]
      cebula [2 małe sztuki]
      ► pieprz mielony [solidna szczypta do smaku]

      Przygotowanie:
      1. Wymieszać jogurt, rozkłócone jajka, mąkę, proszek, wodę z olejem i przyprawy aż do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
      2. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżeczce oleju.
      3. Dodać rozgniecione, ugotowane ziemniaki i podsmażoną cebulkę do ciasta. Wymieszać.
      4. Smażyć na małej ilości tłuszczu lub na suchej patelni z powłoką teflonową do uzyskania złotego koloru.
      Smacznego!

      Etykiety: , ,