Sos karmelowy (3 składniki)

przepis na domowy sos karmelowy | solony karmelSos karmelowy nadaje się absolutnie do wszystkiego! Do lodów, babeczek, tarty, tortów i wszystkich słodkości jakie sobie wymarzycie. Robi się go szybko i może stać w lodówce przez kilka dobrych dni. Dla dodatkowego ,,kopa'' na sam koniec można dosypać szczyptę soli morskiej - sos o smaku słonego karmelu będzie uwieńczeniem idealnego deseru.

Składniki:
cukier [1/2 szklanki]
śmietanka 36% [1/2 szklanki]
masło [30 g]

Dodatkowo
► woda [1/4 szklanki]
► sól [szczypta - opcjonalnie]

Przygotowanie
  1. Cukier wsypać do rondelka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia. Nie mieszać!
  2. Kiedy masa zacznie bąbelkować, nie spuszczać jej z oka. Całość powinna przybrać złoty kolor. Jeśli będzie się karmelizować nierównomiernie, można zamieszać całość podnosząc rondelek i mieszając zawartość przez potrząsanie całością.
  3. Kiedy mikstura będzie miała złoty kolor, zdjąć garnek z ognia i położyć na desce.
  4. Powoli wlewać śmietankę wąską stróżką mieszając energicznie. Powinna się całkowicie połączyć ze skarmelizowanym cukrem.
  5. Kiedy sos będzie wymieszany dodać kawałki masła i mieszać do rozpuszczenia. 
  6. Na sam koniec można dodać soli morskiej dla dodatkowego smaku.

Smacznego!
przepis na domowy sos karmelowy | solony karmel

Etykiety: , , , , , , ,