Wilcza Szkoła Gotowania: Tosty Francuskie (7 składników)

Tosty francuskie kojarzą się ze słodkim chlebem maczanym w jajku, ale w rzeczywistości to bardzo uniwersalne danie, z którym można dowolnie eksperymentować. To też genialny (i bardzo tani) sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Pokażę Wam dziś w jaki sposób ze studenckiej potrawy zrobić dzieło sztuki za pomocą kilku prostych, łatwo dostępnych składników.


Ta klasyczna, słodka wersja tostów francuskich z odpowiednimi dodatkami zadowoli każdego łasucha. Nigella mówiła, że smażony na maśle, posypany cukrem tost z ekstraktem waniliowym smakuje jak pączek i faktycznie coś w tym jest. Moją ulubioną opcją jest podawanie go inspirując się jednym z moich ulubionych ciast czyli sernikiem z brzoskwiniami: przekładam 2 tosty porządną porcją kremowego serka a na górę kładę świeże, dojrzałe brzoskwinie oblane odrobiną płynnego miodu, koniecznie z porządną szczyptą cynamonu.

Składniki
 składniki na 4 sztuki
► chleb biały, miękki [4 kromki]
jajka [1 sztuka]
mleko [125 ml / 1/2 szklanki]
śmietanka [2 łyżki]
cukier brązowy [10 g / 1 łyżka]
► cukier wanilinowy [5 g / 1 łyżeczka]
► masło [5 g / łyżeczka]

Przyprawy
► cynamon [1/4 łyżeczki]
► gałka muszkatołowa [1/4 łyżeczki]

Przygotowanie
  1. Zmieszać jajka, mleko, śmietankę oraz cukier i przyprawy do uzyskania jednolitej masy.
  2. Zanurzyć chleb w masie jajecznej z obu stron i smażyć na maśle do uzyskania złotego koloru.
  3. Podawać ze słodkimi dodatkami.

To jedna z moich ulubionych wariacji tosta francuskiego: dodatek przypraw i parmezanu sprawia, że w kilka sekund można zamienić stary chleb w przepyszną, przepełnioną smakiem przystawkę.

Składniki
składniki na 6 sztuk
► chleb razowy, na zakwasie [6 kromek]
jajka [1 sztuka]
mleko [125 ml / 1/2 szklanki]
► tarty parmezan [2 łyżki]
► oliwa [5 g / łyżeczka]
 
Przyprawy
papryka słodka [1 łyżeczka]
oregano [1/2 łyżeczki]

Przygotowanie
  1. Zmieszać jajka, mleko i przyprawy do uzyskania jednolitej masy. Dodać parmezan.
  2. Odciąć skórki od chleba i tak przygotowane kromki zanurzyć w masie jajecznej.
  3. Smażyć na oliwie z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Grillowany ser to opiekana kanapka, z którą spotkałam się po raz pierwszy w amerykańskich przepisach. Jeśli jesteście na diecie to tę propozycję pewnie będziecie chcieli pominąć, ale obiecuję, że Wasi goście na imprezie będą zachwyceni tym kremowym, delikatnym tostem z ciągnącym się serem. Pozostaje tylko przygotować pikantny sos i idealny domowy fast food za grosze gotowy!

Składniki
składniki na 2 sztuki
► chleb graham [4 kromki]
jajka [1 sztuka]
mleko [125 ml / 1/2 szklanki]
majonez [2 łyżki]
► miękki ser np. gouda [100 g tartego sera]
► olej [5 g / łyżeczka]  

Przyprawy
sól [1/2 łyżeczki]

Przygotowanie
  1. Zmieszać jajka, mleko, majonez i sól do uzyskania jednolitej masy.
  2. Zanurzyć chleb w masie jajecznej usmażyć z jednej strony na złoty kolor. 
  3. Przewrócić kromki na patelni i na podsmażoną już stronę nałożyć ser.
  4. Złożyć chleb serem do wewnątrz i opiec zewnętrzne części chleba na złoto.
Smacznego!

Nadal głodny? :)

15 komentarze:

  1. Ależ pysznie wyglądają, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja często robię te tosty :D Zawsze gdy chleb nie jest już tak świeży wolę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ulubiony sposób na wykorzystanie kilkudniowego pieczywa :)

      Usuń
  3. Ja robię wegańską wersję bananową - też pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam :) u mnie zawsze na słono, ale w słodkiej wersji często zdarzało mi się je jeść w hotelach i też są pycha, aż chyba zrobię sobie na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że sporo osób podziela moją miłość do wytrawnych tostów :D Świetne jest to, że można je sobie dopasować pod siebie i obrzucić czymkolwiek :) Nie jadłam nigdy tostów w hotelu, ciekawa jestem jak smakują przyrządzone przez kucharza.

      Usuń
  5. Uwielbiam, najbardziej jednak w wersji wytrawnej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to samo, na słodko są okej, ale te z parmezanem <3

      Usuń
  6. Nie umiem takich robić, a teraz może się nauczę. Wypróbuje i dam znać co wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaak, trzymam kciuki, na pewno się uda <3

      Usuń
  7. uwielbiam robic sobie tosty francuskie wieczorem, kiedy nie ma nic- absolutnie nic dobrego :) ale jak je zrobię, to już jest XD fajne propozycje- wytestuje!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne tosty! Syn woli małe porcje i na słodko więc musiałam się wykazać :) Kiwi, mascarpone, przepyszny dżem z aronii i śliwek Gomaru, banan, ziarna sezamu, mak i kogel-mogel. Tosty francuskie w wersji wiedeńskiej ;) Z mężem porwaliśmy się na wytrawne do karpia z kukurydzą, kalarepą i szczypiorkiem, boskie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za taki wyczerpujący komentarz! Twoja wersja brzmi zjawiskowo! W zasadzie, nigdy nie słyszałam o tostach w wersji wiedeńskiej, muszę zbadać temat :D

      Usuń