Ekspresowa konfitura (2 składniki)

prosty przepis na ekspresowe konfitury / dżemyO tej porze roku, kiedy dostępność owoców sezonowych po prostu nas rozpieszcza, nie mogłam pominąć tego przepisu. Nie jest to tradycyjny dżem, który trzeba gotować kilka dni, ale szybka opcja dla mało cierpliwych. Sprawdza się świetnie do naleśników, omletów, na kanapki, do jogurtów, ciast, babeczek i czego tylko dusza zapragnie. Próbowałam wykonać ten dżemik z różnych owoców i za każdym razem sprawdza się równie dobrze. Dodatkowo w pakiecie z soczystych owoców zbierzemy słodki syrop, świetny do herbaty, zimnej wody, drinków czy deserów :)

przepis na domowy dżem brzoskwiniowy | przepis na konfiturę brzoskwiniową

przepis na domowy dżem porzeczkowy | przepis na konfiturę z czarnej porzeczki

przepis na domowy dżem wiśniowy | przepis na konfiturę z wiśni


Składniki:
► ulubione owoce [1 kg]
► cukier [200 g / 1 szklanka]

Przygotowanie:
  1. Owoce umyć i (jeśli trzeba) usunąć z nich pestki lub szypułki.
  2. Wrzucić owoce z cukrem do garnka o grubym dnie i przykryć. Gotować na średnim ogniu przez pół godziny. W zależności od rodzaju wybranych owoców i preferowanej słodkości być może trzeba będzie dodać więcej cukru do owoców - ja lubię gdy dżemy z kwaśnych owoców są faktycznie kwaskowate, ale jeśli lubicie bardzo słodkie konfitury można oczywiście dosłodzić pod swój smak :)
  3. Po tym czasie owoce powinny się rozgotować i z bardziej soczystych owoców (wiśnie, truskawki, brzoskwinie) oddzieli się sok/syrop. Zebrać go łyżką do osobnego pojemniczka i wykorzystać w ciągu kilku dni jak syrop do rozcieńczania.
  4. Gotować jeszcze przez ok. 15-20 minut bez przykrycia. 
  5. Gotową konfiturę można zblendować na gładko blenderem ręcznym (tak robię jeśli potrzebuję konfitury do ciasta czy tarty) lub zostawić kawałki owoców (np. na kanapki).
  6. Trzymać w szczelnym pojemniczku/słoiczku i zjeść w ciągu 5 dni.

Smacznego!
prosty przepis na ekspresowe konfitury / dżemy

Etykiety: , , , , , , , , , , ,