Wilcza Szkoła Gotowania: Ekspresowa konfitura

prosty przepis na ekspresowe konfitury / dżemyO tej porze roku, kiedy dostępność owoców sezonowych po prostu nas rozpieszcza, nie mogłam pominąć tego przepisu. Nie jest to tradycyjny dżem, który trzeba gotować kilka dni, ale szybka opcja dla mało cierpliwych. Sprawdza się świetnie do naleśników, omletów, na kanapki, do jogurtów, ciast, babeczek i czego tylko dusza zapragnie. Próbowałam wykonać ten dżemik z różnych owoców i za każdym razem sprawdza się równie dobrze. Dodatkowo w pakiecie z soczystych owoców zbierzemy słodki syrop, świetny do herbaty, zimnej wody, drinków czy deserów :)

przepis na domowy dżem brzoskwiniowy | przepis na konfiturę brzoskwiniową

przepis na domowy dżem porzeczkowy | przepis na konfiturę z czarnej porzeczki

przepis na domowy dżem wiśniowy | przepis na konfiturę z wiśni


Składniki:
► ulubione owoce [1 kg]
► cukier [200 g / 1 szklanka]

Przygotowanie:
  1. Owoce umyć i (jeśli trzeba) usunąć z nich pestki lub szypułki.
  2. Wrzucić owoce z cukrem do garnka o grubym dnie i przykryć. Gotować na średnim ogniu przez pół godziny. W zależności od rodzaju wybranych owoców i preferowanej słodkości być może trzeba będzie dodać więcej cukru do owoców - ja lubię gdy dżemy z kwaśnych owoców są faktycznie kwaskowate, ale jeśli lubicie bardzo słodkie konfitury można oczywiście dosłodzić pod swój smak :)
  3. Po tym czasie owoce powinny się rozgotować i z bardziej soczystych owoców (wiśnie, truskawki, brzoskwinie) oddzieli się sok/syrop. Zebrać go łyżką do osobnego pojemniczka i wykorzystać w ciągu kilku dni jak syrop do rozcieńczania.
  4. Gotować jeszcze przez ok. 15-20 minut bez przykrycia. 
  5. Gotową konfiturę można zblendować na gładko blenderem ręcznym (tak robię jeśli potrzebuję konfitury do ciasta czy tarty) lub zostawić kawałki owoców (np. na kanapki).
  6. Trzymać w szczelnym pojemniczku/słoiczku i zjeść w ciągu 5 dni.

Smacznego!
prosty przepis na ekspresowe konfitury / dżemy

Nadal głodny? :)

13 komentarze:

  1. Jakiej pojemności słoik można zapełnić taką konfiturą? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi wychodzi mniej więcej słoik 0.5 l, ale to wszystko zależy oczywiście od owoców, np. czarnej porzeczki wyszło więcej bo puściła mniej soku a wiśni mniej, ale za to więcej syropu :)

      Usuń
  2. Taka domowa konfitura i jeszcze ekspresowa - to super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam konfiturę z porzeczki, u mnie największy problem to szybko pojawiająca się pleśń, nie mam pojęcia z czym jest problem, ale tak samo z ogórkami - zawsze coś mi w domu nie wychodzą jak robię, ale jak pojadę do babci - u niej nic nie łapie i zawsze od niej muszę przywozić zapasy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wekowanie jest dość ciężkie, też na początku miałam z tym problemy. Dlatego lubię ten sposób bo przygotowanie trwa niecałą godzinę i zdążymy zjeść zanim zdąży się zepsuć ;)

      Usuń
  4. Ja również lubię kwaskowate konfitury :) Moja mama robi trochę inaczej - najpierw owoce zasypuje cukrem i odstawia, zagotowuje aż owoce puszczą sok, potem to wszystko raz zagotowuje aby cukier się rozpuścił (króciutko - cukier ma się tylko rozpuścić) i potem zlewa sok a owoce wysmaża na konfiturę ;) W sumie to nie jest błyskawiczna wersja ale chyba gdyby połączyć tą wersję z Twoją z blenderem to dałoby radę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się marzy kiedyś wyrabianie takich prawdziwych, długo gotowanych dżemów i pakowanie ich w śliczne słoiczki. Na pewno jak będę miała więcej czasu i cierpliwości to skorzystam z takich sprawdzonych przepisów :) Ta wersja jest taka trochę na skróty, ale pewnie nie ma porównania z dżemem produkcji mamy czy babci :)

      Usuń
  5. Ale super! Chyba nigdy nie wpadłabym na to, że to jest takie proste :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dżemy są wspaniałe, szkoda tylko, że do ich przygotowania niezbędny jest cukier (lub jakieś zamienniki ale do nich nie jestem przekonana, juz wolę cukier)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nad tym ubolewam, ale dżem domowej roboty z sezonowych owoców bez dodatków, spulchniaczy, substancji zagęszczających i żelujących jednak nie ma sobie równych :)

      Usuń