Wegetariańska szarpana wieprzowina?! (2 składniki)


Mam dziś dla Was coś wyjątkowego :) Jakiś czas temu marka Stovit zaprosiła mnie do swojej akcji grillowej z użyciem ich produktów. Podeszłam do tematu poważnie i postanowiłam odtworzyć jeden z moich ulubionych mięsnych przepisów w wersji wege - szarpana wieprzowina, czyli amerykański klasyk. W tej wersji ,,mięcho'' wykonane z grillowanych pieczarek portobello zanurzyłam w niezwykłym jarzębinowym sosie BBQ, który został podany na ciepło w chrupiącej bułce z dużą ilością sałatki na bazie domowego majonezu z jalapeño. Pozycja obowiązkowa na kolejnego grilla <3

Składniki
składniki na 4 porcje
Szarpana wieprzowina
► pieczarki portobello [4 duże sztuki]
► olej [2 łyżki]

Dodatkowo

► wędzona papryka [1/2 łyżeczki]
► czosnek [1/2 łyżeczki]
► sól [1/2 łyżeczki]

Jarzębinowy sos BBQ
► cukier trzcinowy [10 g / łyżka]
► ketchup [30 g / 2 łyżki]
► musztarda [15 g / łyżka]
► woda [1/2 szklanki]
► sos sojowy [2 łyżki]
► chili [1/4 łyżeczki]
► konfitura jarzębinowa Stovit [2 łyżki]
 
Majonez jalapeño
► jajka [1 sztuka]
► olej [1/2 szklanki]
► sól [1/2 łyżeczki]
► sok z cytryny [1 łyżeczka]
► musztarda [1/2 łyżeczki]
► plasterki jalapeño z zalewy Stovit [3-4 sztuki]

Dodatkowo:
► sałata lodowa [6-7 dużych liści]
► cebula [1/2 małej sztuki]
► ulubione bułki [4 sztuki]

Przygotowanie:
  1. Pieczarki umyć, osuszyć, wyciąć nóżki i łyżką wyskrobać ciemne blaszki z wnętrza.
  2. Natrzeć olejem, doprawić i grillować aż do momentu, gdy puszczą wodę i staną się miękkie ok. 15 minut.
  3. Gotowe grzyby zdjąć z grilla na deskę i poszarpać dwoma widelcami.
  4. Na patelni lub w rondelku podgrzać wszystkie składniki sosu BBQ do momentu, aż całość się zredukuje i powstanie gęsty, głęboki w smaku sos. Można to zrobić wcześniej, żeby podawać potrawę natychmiast po zdjęciu z grilla.
  5. Wymieszać ciepłe ,,mięso'' z sosem.
  6. Do pojemnika lub słoika dodać jajko i olej, następnie użyć blendera ręcznego (żyrafy), aby utworzyć majonez. 
  7. Dodać sól, sok z cytryny, musztardę i jalapeño. Ponownie zblendować na gładką masę.
  8. Sałatę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i wymieszać.
  9. Do sałatki dodać sos majonezowy (ok. 2-3 łyżki] i wymieszać.
  10. Podawać z podgrzanymi na grillu bułeczkami.

 Jeśli macie ochotę na więcej grillowych inspiracji, zerknijcie na profil Stovit oraz na ich grillowe propozycje :)

 Smacznego!

Nadal głodny? :)

25 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie!!!
    pozdrawiam weekendowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie! Jak danie w tajskiej knajpce, które mój Adam zawsze zamawia- wołowina właśnie w takim ciemnym sosie. Tylko nie mam i nie będę miała teraz dostępu do konfitury jarzębinowej. czy aż taki wielki wpływ miała na sak? czy można ją czymś zastąpić? (przyznam, że nie mam pojęcia jak taka konfiturka smakuje xD)
    Oj mam nadrabiania dużo u Ciebie, ile przepisów na domowe sosy! w końcu przestanę kupować chemiczne gotowce:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej możesz pominąć jarzębinę :) Mam nadzieję, że sosiki się spodobają :D

      Usuń
  3. Wygląda smakowicie, ale mam tylko jedno pytanie, jak to smakuje? :P
    Czuć, że są to grzyby czy dzięki BBQ smakuje wieprzowiną? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej dzięki przyprawom, moim zdaniem nie czuć jakoś mocno tych grzybów, bo powiem szczerze, że sama za pieczarkami nie szaleję, a to mi bardzo smakowało :D

      Usuń
  4. Ależ ciekawy przepis, wszystko wygląda niezwykle pysznie, muszę spróbowac tak przyrzadzonych grzybków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam! I daj proszę znać czy smakowało :)

      Usuń
  5. Rzeczywiście wyjątkowy przepis ! Chętnie bym próbowała takiej wersji wege :)

    https://urudejnatalerzu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda oblędnie! Mogę wpaść na taką bułę?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka cudowna kanapka. Mmmmm!

    OdpowiedzUsuń
  8. WOW! Tytul posta naprawde mnie zaciekawil, a sama tresc nie zawiodla. :) Swietny, naprawde swietny pomysl!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaki miły komentarz, bardzo, bardzo dziękuję <3 Mam nadzieję, że spróbujesz zrobić i wtedy się dowiemy czy faktycznie taki super pomysł :D

      Usuń
  9. wspaniały pomysł. w końcu i wegetarianie będą usatysfakcjonowani! pozdrawiam ciepło : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo dziękuję, wbrew pozorom jest mnóstwo wege przepisów, które - moim zdaniem - kasują mięsne przysmaki :D

      Usuń
  10. Ostatnio miałam okazję popróbować trochę kuchni wegańskiej i bardzo mi zasmakowała. Fajny przepis, muszę go wypróbować w domu, dziewczyny będą zachwycone:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń