Wilcza Szkoła Gotowania: Ciastka z masła orzechowego

Te bezglutenowe, bezmączne ciasteczka niejednokrotnie zostały nazwane najlepszymi na świecie przez osoby, które ich próbowały. Są niesamowicie delikatne, mięciutkie, wręcz rozpadają się w ustach, a połączenie słonawego masła orzechowego z cukrem daje idealnie wyważoną mieszankę smaków. Można je dodatkowo posypać kawałkami czekolady, wtedy są po prostu obłędne.
Składniki:
skladniki na 15 ciasteczek
►  maslo orzechowe [250 g / 1 szklanka]
►  cukier trzcinowy [175 g / 3/4 szklanki]
►  jajko [1 sztuka]

Przygotowanie:
  1.  Wymieszać wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy.
  2.  Formować kulki z mniej więcej łyżki ciasta. Z masy powinno wyjść ok. 15 kuleczek.
  3.  Rozłożyć kuleczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą rozpłaszczyć dłonią. Opcjonalnie można
  4.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 min, przestudzić na kratce przed podaniem.
Smacznego!

Powiązane artykuły

27 komentarze:

  1. To jedne z moich ulubionych smaków w ciasteczkach :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta czekolada na ciasteczkach sprawia, że wyglądają baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm, ciasteczka wygladaja przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają obłędnie, a do tego taki prosty przepis- najlepsze!
    Zapraszam:
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. One to dopiero muszą być pyszne!!!
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniałe ciacha :) mam słabość do masła orzechowego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm raj dla oczu i dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham je! Chociaż nigdy nie próbowałem zrobić ich bez mąki (no co najwyżej z ciecierzycą robiłem) i jestem w szoku, że wychodzą. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz spróbować bez mąki, będziesz mile zaskoczony :)

      Usuń
  9. Można cukier trzcinowy zastąpić zwykłym?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy Twoje masło było jakieś wyjątkowe? Miało w składzie cukier? Zrobiłam z podanych proporcji i wyszło okrutnie słodkie :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego przepisu używam masła orzechowego z lidla :) Jest zdecydowanie mniej słodkie niż np. to z felixa, choć wielu firm masła orzechowego też nie próbowałam. Nie wiem czy wyszłoby z mniejszą ilością cukru, i tak uszczupliłam początkowy przepis o 1/4 szklanki... Jakiego masła użyłaś?

      Usuń
  11. Robiłam ostatnio wyszyły rewelacyjne :)
    Zastanawiam sie tylko czy można wymienić cukier na miód ? Tylko w jakich proporcjach wtedy..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo się cieszę :) Myślę, że w tym wypadku takiej podmianki zrobić się nie da, bo cukier to niestety jedyny sypki produkt w tym przepisie i masa byłaby chyba w całości płynna ;<

      Usuń
  12. Właśnie upiekłam, są pyszne! Wątpię, żeby chociaż jedno ciastko zostało do rana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo się cieszę <3 Nie ma nic lepszego niż komentarze testerów przepisów z samego rana :D Samacznego!

      Usuń