Ciasto maślane (6 składników)

To ciasto jest klasykiem w naszym domu i piekłam je dziesiątki razy. Zawsze się sprawdza i pasuje do wszystkich owoców sezonowych, a także tych z puszki - my najbardziej lubimy je z brzoskwiniami w syropie, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Pysznie i praktycznie sprawdza się też w formie muffinek, wychodzą z nich maślane magdalenki :)

Składniki
►  masło [125 g]
►  cukier [200 g / 1 szklanka]
►  jajka [4 sztuki]
►  mąka [1 i 1/2 szklanki]
►  olej o delikatnym smaku (np. rafinowany rzepakowy lub kokosowy) [4 łyżki]
►  proszek do pieczenia [1 i 1/2 łyżeczki]

Dodatkowo
►  cukier wanilinowy [1 torebka]
►  wybrane owoce lub konfitura

Przygotowanie
  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem.
  2. Do masy dodawać po 1 łyżce oleju i po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Po dodaniu wszystkich jajek i całego oleju, do masy partami stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać mikserem na gładko.
  4. Przelać do blachy i obłożyć owocami lub nałożyć ciasto do formy na babeczki i przełożyć konfiturą. Piec przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!


Etykiety: , , , , , , , ,