Wilcza Szkoła Gotowania: Ciasto maślane

To ciasto jest klasykiem w naszym domu i piekłam je dziesiątki razy. Zawsze się sprawdza i pasuje do wszystkich owoców sezonowych, a także tych z puszki - my najbardziej lubimy je z brzoskwiniami w syropie, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Pysznie i praktycznie sprawdza się też w formie muffinek, wychodzą z nich maślane magdalenki :)


Składniki:
►  masło [125 g]
►  cukier [200 g / 1 szklanka]
►  jajka [4 sztuki]
►  cukier wanilinowy [1 torebka]
►  mąka [1 i 1/2 szklanki]
►  olej o delikatnym smaku (np. rafinowany rzepakowy lub kokosowy [4 łyżki]
►  proszek do pieczenia [1 i 1/2 łyżeczki]
►  wybrane owoce lub konfitura

Przygotowanie:
  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem.
  2. Do masy dodawać po 1 łyżce oleju i po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Po dodaniu wszystkich jajek i całego oleju, do masy partami stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać mikserem na gładko.
  4. Przelać do blachy i obłożyć owocami lub nałożyć ciasto do formy na babeczki i przełożyć konfiturą. Piec przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!

Powiązane artykuły

18 komentarze:

  1. A czy można dodać do tego ciasta gorzkiej czekolady gdy robimy myfiny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, pokruszonej na kawałki dla efektu straciatella, albo ukręcić szybki krem czekoladowy z tego przepisu -> http://www.wilksyty.pl/2016/07/wilcza-szkoa-gotowania-krem-czekoladowy.html
      i umieścić go zamiast konfiturki :)
      Jeśli o mnie chodzi, dodatkowa czekolada nigdy nie zaszkodzi :D

      Usuń
  2. Przewspaniałe wyszły ci te babeczki, muszę spróbować takie ukręcić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis sobie spisuję - takie ciasto jest właśnie idealne do babeczek. Wyglądają jak sklepowe - cuda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję <3 sprawdzone wiele razy, więc śmiało mogę polecić :)

      Usuń
  4. Takimi maślanymi pysznościami mogę zajadać się do bólu... pycha!!!!
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, może wypróbuję w formie cheat meal'a w przyszłym tygodniu ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że cheat będzie tego wart ! :D

      Usuń
  6. Chwała Ci za tą serię :) Czasami brakuje mi podstaw do niektórych dań/wypieków i mam wszystko w jednym miejscu, a Twoje przepisy zawsze mi wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę :D Taki właśnie był zamysł tej serii :)

      Usuń
  7. Wygląda tak strasznie smakowicie, że chyba jutro je upiekę :)

    OdpowiedzUsuń