Wilcza Szkoła Gotowania: Sos beszamelowy


Beszamel to klasyczny, biały sos, który jest idealnym dodatkiem do zapiekania. Sprawdza się perfekcyjnie w lasagne, do przeróżnych zapiekanek makaronowych, zapiekania naleśników czy zalewania wytrawnej tarty. Po dodaniu sera powstanie też pyszny sos serowy na ciepło. Nieśmiertelny przepis, który przyda się w każdej kuchni.

Składniki
► mąka [2 łyżki]
► masło [2 łyżki]
► mleko [1 szklanka]

Dodatkowo  
► sól [1/2 łyżeczki]
► biały pieprz [1/2 łyżeczki]
► gałka muszkatołowa [1/2 łyżeczki]

Przygotowanie
  1. Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę. Smażyć przez chwilę, żeby mąka straciła surowość, ale nie przypalić.
  2. Do utworzonej zasmażki dolać mleko i intensywnie mieszać, żeby rozbić wszystkie grudki.
  3. Redukować na małym ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. 
  4. Gotowy sos doprawić i używać do zapiekania. 

Smacznego!

Nadal głodny? :)

7 komentarze:

  1. Pamiętam moje pierwsze próby z sosem beszamelowym i zadowolenie kiedy w końcu wyszedł taki jak trzeba <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sos beszamelowy ! Coś cudownego. Dobrze, ze pokazujesz jak zrobić takie klasyczne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podejmowałam kilka razy próby i wychodziło fajnie, sosik idealny do lazanii i tarty szpinakowej <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te sos. Świetny przepis!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat się nada do mojej lasani :)

    OdpowiedzUsuń