Wilcza Szkoła Gotowania: Sos Czosnkowy (5 składników)

Nie ma imprezy, grilla, pizzy czy przekąsek bez sosu czosnkowego. Założę się, że każdy z Was ma na niego swój ulubiony przepis, mój przypomina gęste, bogate sosy grillowe z dużą ilością majonezu, lekko kwaskowaty i mocno czosnkowy.

Składniki
► majonez [4 łyżki]
► gęsty jogurt naturalny [2 łyżki]

Dodatkowo
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
► sól [1/2 łyżeczki]
► suszona pietruszka [1 łyżeczka]

Przygotowanie
  1. Wymieszać razem wszystkie składniki, podawać na zimno po wcześniejszym schłodzeniu.  

Smacznego!

Nadal głodny? :)

8 komentarze:

  1. Proste - a takie pyszne i nadaje się absolutnie do wszystkiego !

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos czosnkowy zawsze najlepszy :) Ja zwykle używam majonez i jogurt w równych proporcjach i dodaję dużo suszonej bazylii i odrobinę cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste rozwiązania są najlepsze, ale nadal wydaje mi się, że mój żołądek by nie udźwignął tej ilości majonezu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, nigdy nie udało mi się zjeść całej porcji :D

      Usuń
  4. Raz zrobiłam sos czosnkowy, dodałam tyle czosnku niedźwiedziego do jogurtu, że ledwo do buzi wsadziłam...:D , ale twardo zjadłam, żeby nie było...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis super , ja dodałam dodatkowo olej lniany do diety dr budwig, nie można przesadzić to wyjdzie ok , dałam tylko łyżkę stołową, sos wyszedł w smaku bardziej orzechowy;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł z tym olejem lnianym ale zmniejszyłaś ilość majonezu czy dodałaś go dodatkowo:)

    OdpowiedzUsuń