Wilcza Szkoła Gotowania: Sos orzechowy




Ten sos orzechowy jest delikatny, lekko pikantny i sprawdzi się świetnie jako dodatek do wielu egzotycznych dań, mięs a także prosty dip do chipsów, krakersów czy warzyw. Będzie dobrym dodatkiem do ryżu czy makaronu ryżowego, sałatki, wrapów czy kanapek. 

Składniki
► masło orzechowe [1 łyżka]
► olej rzepakowy [1 łyżka]
► sok z cytryny [1 łyżka]
► świeży imbir [1/2 łyżeczki posiekanego]
► świeży czosnek [1/2 łyżeczki posiekanego / 1 mały ząbek]

Dodatkowo
► woda [3 łyżki]
► sól [1/2 łyżeczki]
► sproszkowane chili [1/3 łyżeczki]

Przygotowanie:
  1. Zmieszać wszystkie składniki mokre, dodać posiekane dodatki i przyprawy. Wymieszać i schłodzić. 
Smacznego!

Nadal głodny? :)

6 komentarze:

  1. Wygląda dosłownie przepysznie!!!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszny! Akurat mam pod ręka cos na kształt włoskich krakersów wiec Twój sos byłby idealny

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować ! Uwielbiam wykorzystywać masło orzechowe w kuchni, więc na pewno taki przepis się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny! Ten sos+ herbatniki i jestem w niebie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Boski! Przydałby mi się do dań z woka :-).

    OdpowiedzUsuń