Wilcza Szkoła Gotowania: Sos pomidorowy

Klasyczny sos pomidorowy zna chyba każdy i gdybym zaczęła wymieniać dania, do których pasuje idealnie, ten post nie miałby końca. Absolutna podstawa w świecie przepisów, może uratować każde danie i przemienić zwykły obiad w przepyszne danie z najwyższej półki. Warto dopadać na promocji pomidory dobrej jakości, moje ulubione to pelati, podłużne i mięsiste. Gotowy sos jest słodki i bardzo kremowy. Ale spokojnie, każde pomidory sprawdzą się do tego przepisu. A najlepsze jest to, że robi się praktycznie sam! :)

Składniki:
pomidory w puszce [400 g / 1 puszka]
cebula [1 średnia sztuka]
czosnek [1 ząbek]
olej rzepakowy [2 łyżki]
oliwa z oliwek [1 łyżka]
woda [85 ml / 1/3 szklanki]
sól [1 łyżeczka]
bazylia [1 łyżeczka]
oregano [1 łyżeczka]

Przygotowanie:
  1.  W garnku o grubym dnie rozgrzać mieszankę oleju i oliwy. 
  2.  Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przez ok. 3-5 minuty.
  3.  Do cebuli dorzucić pomidory, dolać wodę i doprawić. 
  4.  Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
  5. Po godzinie podnieść pokrywkę i gotować przez kolejne pół godziny, żeby zredukować sos. Jeśli będzie zbyt kwaskowaty (wszystko zależy od użytych pomidorów) to można dodać dodatkowo łyżkę cukru.
  6. Jeśli nie wszystkie pomidory się rozpadną można użyć blendera ręcznego i utrzeć całość na gładką masę.
 Smacznego!

Powiązane artykuły

6 komentarze:

  1. Dobry sos pomidorowy to sztuka :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię taki sosik, dodaję tylko więcej oregano, bo go uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis na dobry sos pomidorowy to podstawa w kuchni. Ja co piątek robię spaghetti z takim sosem - prosto i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A na ile porcji wystarcza sos gdybym chciała wykorzystać na jedną porcję 70g makaronu?

    OdpowiedzUsuń