Wilcza Szkoła Gotowania: Sos sałatkowy

Klucz do dobrej sałatki to smaczny sos - umówmy się, sucha sałata do najpyszniejszych nie należy, ale przybrana dobrze doprawionym dressingiem może dopełnić każdego dania. Nie podam Wam dziś konkretnego przepisu na konkretny sos, ale sprawdzone proporcje dzięki którym możecie zacząć eksperymentować z udoskonalaniem sałatek pod swój smak :)
Składniki:
► tłuszcz [3 łyżki] (olej, oliwa)
► kwas [1 łyżka] (ocet balsamiczny, ocet winny, sok z cytryny)
► sól [1 łyżeczka]
► słodkie [1 łyżeczka] (konfitura, cukier, miód]
► dodatki (zioła, przyprawy, świeży czosnek/imbir itp.)

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać tak, aby tłuszcz zamienił się w lekką emulsję.
  2. Schłodzić w lodówce i polewać sałatkę 5 minut przed podaniem.
Smacznego!
 

Powiązane artykuły

6 komentarze:

  1. Świetny przepis!
    Zapisuję!!!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Łyżeczka soli - nie za dużo? :)Ika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię dobrze doprawione sałatki, ale oczywiście można dać mniej :)

      Usuń
  3. A ja myślę, że nie za dużo tej soli - przecież jest tyle samo cukru dla równowagi. Poza tym taki sos sałatkowy musi być w miarę intensywny w smaku - przecież nim tylko skrapiamy sałatę.

    OdpowiedzUsuń