Sos śmietanowo-ziołowy (4 składniki)


Znacie ten proszkowany fix w saszetce z różnymi wariacjami sosu śmietanowego? Do kurczaka, do zapiekanki, do ziemniaków... Z tym przepisem możecie przygotować go w domu dokładnie do tych samych potraw, szybko i z prawdziwych składników. Kremowy i bogaty, a przygotowanie jest banalnie proste

Składniki:
► śmietanka kremówka 30-36% [250 ml / 1 szklanka]
► tarty parmezan [2 łyżki]
► jajko [1 sztuka]
► mąka ziemniaczana [1 płaska łyżka]

Dodatkowo
► sól [1 łyżeczka]
► pieprz [1/2 łyżeczki]
► czosnek [1 mały ząbek]
► ulubione zioła (oregano, bazylia, rozmaryn, cząber, tymianek itp.) [w sumie 2 łyżeczki]
► woda [125 ml / 1/2 szklanki]

Przygotowanie:
  1. W wodzie rozpuścić mączkę ziemniaczaną, wbić jajko i wymieszać.
  2. Dodać śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, parmezan i przyprawy.
  3. Zalać zapiekankę ziemniaczaną lub makaronową i piec przez 30-40 minut lub zredukować na patelni przez ok. 20 minut ciągle mieszając i dodać do kurczaka, ryby czy makaronu.

Smacznego!

Nadal głodny? :)

7 komentarze:

  1. *.* poproszę *.* trochę *.* tego *.* do *.* pieczonych *.* ziemniaczków

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda, ja jakoś od kiedy 'jestem na diecie' jem wszystko na sucho, ewentualnie z jogurtem :p.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fenomenalnie - taki sosik nada się do wielu potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobnie, ale zamiast śmietany używam jogurtu greckiego. Równie pyszne :-) Pozdrawiam. Dorcia

    OdpowiedzUsuń