Najlepsze ucierane ciasto ze śliwkami (8 składników)


Sezon śliwkowy w pełni, więc koniecznie muszę podzielić się z Wami tym przepisem. Jest bardzo podobny do maślanych babeczek, które pojawiły się na blogu jakiś czas temu, ale w formie ciasta ze śliwkami po prostu wymiata! To sprawdzony i zdecydowanie ulubiony przepis pieczony w naszym domu dziesiątki razy. Zróbcie sobie weekendową przysługę i upieczcie je świeżutkie, na deser po niedzielnym obiedzie :)
Składniki:
►  masło [125 g]
►  cukier [200 g / 1 szklanka]
►  jajka [4 sztuki]
►  cukier wanilinowy [1 torebka]
►  mąka [1 i 1/2 szklanki]
►  olej o delikatnym smaku (np. rafinowany rzepakowy lub kokosowy [4 łyżki]
►  proszek do pieczenia [1 i 1/2 łyżeczki]
►  śliwki węgierki [ok. 15 sztuk]

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem.
  2. Do masy dodawać po 1 łyżce oleju i po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Po dodaniu wszystkich jajek i całego oleju, do masy partiami, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać mikserem na gładko.
  4. Przelać do blachy i obłożyć przekrojonymi na pół śliwkami. Piec przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

Powiązane artykuły

23 komentarze:

  1. Jak to cudownie wygląda! Bardzo podoba mi się Twoj blog.: )
    Zapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! Kocham ciasta ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sto lat nie jadłem takiego ciacha! Kurde, muszę upiec <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, póki śliwki jeszcze są <3

      Usuń
  4. Jaki słodki, jesienny akcent!

    OdpowiedzUsuń
  5. i to jest coś za czym bardzo bardzo tęsknię w Oslo- nie wiem co tu oni za śliwki mają ale jeśli nazywają to śliwkami to nie wiedzą co tracą nie importując naszej pysznej węgierki na przykład..zostają mi powidła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet człowiek nie docenia póki są, dopiero jak wyjedzie to się okazuje, że za takimi prostymi smakami się tęskni :)

      Usuń
  6. Chętnie bym zjadła u Ciebie takie ciacho <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś będzie u mnie ciasto ze śliwkami, na pewno! Twoje wygląda baaardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Trzeba korzystać póki są śliweczki :)

      Usuń
  8. Uwielbiam ucierane ciasta :) Są proste i przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, i do tego zawsze wychodzą :)

      Usuń
  9. Dawno nie piekłam ciasta ucieranego :(

    OdpowiedzUsuń