Ogórkowa zupa-krem z serkiem topionym (4 składniki)


Ogórkowa to niezaprzeczalnie jedna z moich ulubionych zup, ale ta wersja - zwłaszcza w jesienne wieczory - jest po prostu idealna. Lekko kwaśna, bardzo kremowa, sycąca tak bardzo, że mała miseczka czy kubek w zupełności wystarczy, by zadowolić każdy głodny brzuszek. W duecie z niskotłuszczowymi plackami ziemniaczanymi po prostu rozkłada na łopatki.





kalorie i makroskładniki dla 1 porcji

Składniki:
składniki na 5 porcji
► czysty rosół lub bulion [1 litr]
► ziemniaki [3 średnie sztuki / ok. 250 g]
► ogórki kiszone [5 średnich sztuk + 1/2 szklanki wody z ogórków]
► serek topiony naturalny [100 g]

Smacznego!
  1. Rosół lub bulion doprowadzić do wrzenia. Ja użyłam bulionu na bazie moich domowych kostek rosołowych.
  2. Do gorącego wywaru wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości.
  3. Gdy ziemniaki będą bardzo miękkie (po ok. 15 minutach) i da się je spokojnie rozgnieść widelcem, dorzucić do zupy starte na tarce o grubych oczkach ogórki razem z 1/2 szklanki kwaśnej ogórkowej wody.
  4. Gotować kolejne 5 minut, po czym zblendować wszystko na gładko za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego
  5. Do miseczki wrzucić serek topiony, zalać go kilkoma łyżkami ciepłej zupy i rozrobić. Rzadki, kremowy roztwór przelać do zupy cienkim strumieniem i gotować przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Serek złagodzi smak, zagęści zupę i nada jej kremową konsystencję.

Smacznego!

Etykiety: , , , , , , , ,