Ogórkowa zupa-krem z serkiem topionym (4 składniki)


Ogórkowa to niezaprzeczalnie jedna z moich ulubionych zup, ale ta wersja - zwłaszcza w jesienne wieczory - jest po prostu idealna. Lekko kwaśna, bardzo kremowa, sycąca tak bardzo, że mała miseczka czy kubek w zupełności wystarczy, by zadowolić każdy głodny brzuszek. W duecie z niskotłuszczowymi plackami ziemniaczanymi po prostu rozkłada na łopatki.





kalorie i makroskładniki dla 1 porcji

Składniki:
składniki na 5 porcji
► czysty rosół lub bulion [1 litr]
► ziemniaki [3 średnie sztuki / ok. 250 g]
► ogórki kiszone [5 średnich sztuk + 1/2 szklanki wody z ogórków]
► serek topiony naturalny [100 g]

Smacznego!
  1. Rosół lub bulion doprowadzić do wrzenia. Ja użyłam bulionu na bazie moich domowych kostek rosołowych.
  2. Do gorącego wywaru wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości.
  3. Gdy ziemniaki będą bardzo miękkie (po ok. 15 minutach) i da się je spokojnie rozgnieść widelcem, dorzucić do zupy starte na tarce o grubych oczkach ogórki razem z 1/2 szklanki kwaśnej ogórkowej wody.
  4. Gotować kolejne 5 minut, po czym zblendować wszystko na gładko za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego
  5. Do miseczki wrzucić serek topiony, zalać go kilkoma łyżkami ciepłej zupy i rozrobić. Rzadki, kremowy roztwór przelać do zupy cienkim strumieniem i gotować przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Serek złagodzi smak, zagęści zupę i nada jej kremową konsystencję.

Smacznego!

Nadal głodny? :)

14 komentarze:

  1. Ja rzadko jadam ogórkową - może dlatego, że na bulionie warzywnym nie jest aż tak dobra,

    PS Ale mnie tu dawno nie było!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze robię na warzywnym i wszyscy się zajadają :D Spróbuj z domową kostką warzywną, są super <3

      To koniecznie wpadaj częściej, zawsze miło Cię tu gościć :D

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie!
    Pozdrawiam i życzę miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ogórkowej w takiej wersji jeszcze nie jadłam! za to robiłam samą zupę serkową- ok 200-300 gram serka topionego na ok 2 litry bulionu, do tego ziemniaczki, marchewka i trochę zieleniny- cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uuu, też brzmi bajecznie, muszę spróbować :D

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Cała jesień na wypróbowanie przepisu przed nami <3

      Usuń
  5. ale mi narobiłaś teraz ochoty na zupę ogórkową... idealna na taki jesienny dzień

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo pysznie. Idealna propozycja na chłodne dni.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. brzmi pysznie! idealnie się sprawdzi na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  8. NIe no! Jesteście niesamowici! Ja ostatnio gotuję z aplikacją www.kcalmar.com. Też zdrowo, wiec może posłużą Ci, jako inspiracja? pzdr

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawa wersja zupy :) na serku robiłam ze świeżymi ogórkami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. gdzie znajde przepis na domowe kostki rosołowe ?

    OdpowiedzUsuń