Orientalny pieczony kalafior z prażonymi nerkowcami (6 składników)

Prostota, kilka składników na krzyż, jedna blacha, głęboki smak i ciekawy aromat - jak dla mnie danie idealne. Rzadko się zdarza, że robię coś kilka dni pod rząd - mam tyle pomysłów, że praktycznie codziennie wcinamy co innego. Po pierwszej partii tego dania leciałam jak oparzona do warzywniaka po kalafior, żeby móc przyrządzić go znów :) Warty spróbowania!

Składniki:
► kalafior [1 średnia sztuka]
► papryka czerwona [1 sztuka]
► cebula biała [1 duża lub 2 mniejsze]
► olej [5 łyżek]
► sos sojowy [1 łyżka]
► prażone, solone orzechy nerkowca [ok. 50 g / spora garść]

Przyprawy:
► papryka słodka [1 łyżeczka]
► papryka wędzona [1 łyżeczka]
► sól [1 łyżeczka]
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
► kurkuma [1/2 łyżeczki]

Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  2. Kalafior umyć, osuszyć i podzielić na małe różyczki.
  3. Paprykę umyć i pokroić w paseczki, cebulę w piórka.
  4. Wymieszać warzywa z olejem i przyprawami dokładnie, aby dobrze pokryć każdy kawałek.
  5. Wyłożyć całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do teflonowej brytfanki i wstawić do piekarnika na ok. 40-45 minut. Mieszać co ok. 10 minut, żeby nic się nie przypaliło.
  6. 10 minut przed końcem pieczenia rozrzucić po blaszce orzechy nerkowca.
  7. Po wyjęciu lekko przestudzić i podawać z ryżem lub chlebkiem Naan.

Smacznego!

Nadal głodny? :)

23 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Lepiej smakuje niż wygląda, zdecydowanie :D

      Usuń
  2. wygląda wspaniale! tylko zastanawiam się- mam wszystko poza nerkowcami, czy da radę je czymś zastąpić? w sumie mam tylko orzechy włoskie ale wiem, że to nie do samo...a może orzeszki ziemne?
    jeśli robiłaś kilka dni pod rząd to koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie orzeszki ziemne pasują mi tutaj idealnie <3

      Usuń
  3. Ale mega przepis! Dawno nie robiłam kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczna przekąska ! Myślę, że by się nadał do lunchboxu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie! :) Przetestowane info :D

      Usuń
  5. Zapisałam sobie przepis, coś czuję, że to danie mi posmakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, spróbuj i proszę daj znać :)

      Usuń
  6. Totalnie moje klimaty - zajadałabym!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdanie gości: pycha! Robiłem w pośpiechu (nadaje się ten przepis, bardzo szybko się przygotowuje). Niestety musiałem nie do końca równo rozprowadzić przyprawy, bo mi się trafiła lekko przesolona porcja. Ale reszcie trząsły się uszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaaale się cieszę <3 Dzięki za ten komentarz, od razu dzień lepszy :)

      Usuń
  8. Wygląda naprawdę bardzo apetycznie i cóż za piękny kolor.
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało! Dzięki za odwiedziny, pozdrowionka :)

      Usuń
  10. Czy mozna to zrobic z mrozonego kalafiora?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale dobrze je podgotować przez 2-3 minutki, żeby były al dente i dopiero potem zapiec :)

      Usuń