Orientalny pieczony kalafior z prażonymi nerkowcami (6 składników)

Prostota, kilka składników na krzyż, jedna blacha, głęboki smak i ciekawy aromat - jak dla mnie danie idealne. Rzadko się zdarza, że robię coś kilka dni pod rząd - mam tyle pomysłów, że praktycznie codziennie wcinamy co innego. Po pierwszej partii tego dania leciałam jak oparzona do warzywniaka po kalafior, żeby móc przyrządzić go znów :) Warty spróbowania!

Składniki:
► kalafior [1 średnia sztuka]
► papryka czerwona [1 sztuka]
► cebula biała [1 duża lub 2 mniejsze]
► olej [5 łyżek]
► sos sojowy [1 łyżka]
► prażone, solone orzechy nerkowca [ok. 50 g / spora garść]

Przyprawy:
► papryka słodka [1 łyżeczka]
► papryka wędzona [1 łyżeczka]
► sól [1 łyżeczka]
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
► kurkuma [1/2 łyżeczki]

Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  2. Kalafior umyć, osuszyć i podzielić na małe różyczki.
  3. Paprykę umyć i pokroić w paseczki, cebulę w piórka.
  4. Wymieszać warzywa z olejem i przyprawami dokładnie, aby dobrze pokryć każdy kawałek.
  5. Wyłożyć całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do teflonowej brytfanki i wstawić do piekarnika na ok. 40-45 minut. Mieszać co ok. 10 minut, żeby nic się nie przypaliło.
  6. 10 minut przed końcem pieczenia rozrzucić po blaszce orzechy nerkowca.
  7. Po wyjęciu lekko przestudzić i podawać z ryżem lub chlebkiem Naan.

Smacznego!

Etykiety: , , , ,