Spaghetti pizza z patelni (6 składników)


Wrześniowa, miesięczna dawka makaronowych inspiracji z MALMA łączy w sobie dwie najcudowniejsze włoskie potrawy: spaghetti i pizzę! Co więcej, całość przygotowujemy na patelni :) Ta bazowa wersja chętnie ,,przyjmie'' przeróżne dodatki jak mięso czy warzywa, wystarczy odrobina kreatywności. To też genialny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki!

Składniki
► makaron spaghetti (u mnie spaghetti amber durum marki Malma) [500 g / 1 paczka]
► jajka [2 duże lub 3 średnie sztuki]
► mleko [1 szklanka]
► tarty parmezan [3 łyżki]
► tarty ser (mozzarella/ser żółty) [100 g]
► sos pomidorowy do pizzy [1 szklanka]

Dodatkowo
► sól [1/2 łyżeczki]
► olej rzepakowy [1 łyżka]
► oregano [1/2 łyżeczki]
► bazylia [1/2 łyżeczki]

Przygotowanie
  1. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. W osobnym naczyniu wymieszać jajka, mleko, sól, przyprawy oraz parmezan. 
  3. Wymieszać makaron z powstałą miksturą i wrzucić na naoliwioną patelnię. Przykryć i smażyć przez około 15 minut. 
  4. Po upływie tego czasu na górę nałożyć sos do pizzy (kupny lub domowy) oraz całość posypać serem. Przykryć i trzymać na małym ogniu, póki ser nie będzie całkowicie rozpuszczony.
  5. Podawać krojąc na kawałki podobnie jak pizzę. Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!
 

Etykiety: , , , , , , , , ,