Zdrowy sos serowo-szpinakowy (6 składników)

Uwielbiam wielofunkcyjne przepisy! Jeden przepis, który może się zamienić w dip do chipsów, sos do makaronu czy zapiekanki. Ten sos właśnie taki jest - nie ma w nim sera, choć serowy posmak i kremowa konsystencja zostały :) Jest za to pełen witamin i aromatów, aż trudno uwierzyć, że można go wcinać bez wyrzutów sumienia.

Składniki:
 składniki na 3-4 porcje
► olej kokosowy [1 łyżka]
cebula [1 mała sztuka]
czosnek [2 ząbki]
szpinak mrożony [1 paczka / 450 g]
mleko kokosowe [1/2 puszki / 200 g]
mąka kukurydziana [1 łyżka]

Przyprawy:
sól [1 łyżeczka]
► płatki drożdżowe [5- 6 łyżek]

Przygotowanie:
  1. Posiekaną cebulkę i czosnek podsmażyć na oleju kokosowym. 
  2. Gdy całość się zeszkli, dodać rozmrożony szpinak, pół łyżeczki soli i podsmażać przez ok. 5 minut. 
  3. Zmniejszyć ogień i dolać do całości mleczko kokosowe wymieszane z łyżką mąki i płatkami drożdżowymi.
  4. Do całości dodać pół szklani wody, dobrze wymieszać i odparować aż sos stanie się gęsty i kremowy.
  5. Doprawić do smaku :)
  6. Podawać z makaronem, kaszami, chlebem, krakersami czy jako bazę do innych dań np. zapiekanek, sałatek...

Smacznego!



https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Powiązane artykuły

13 komentarze:

  1. Kluchy z takim sosem muszą być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kluch w sumie jeszcze nie robiłam z tym. Muszę spróbować, super pomysł :)

      Usuń
  2. Jak fajnie się prezentuje! Można wykorzystać do wielu dań. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za szpinakiem, ale może tutaj mi przypasuje? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham szpinak i robię różne sosy, ale nie aż tak zdrowe :) Zapiszę sobie przepis, żeby zrobić następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wchodzę w to :) I super, że "serowy" bez sera :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mrau, ale pychotka. Dawno nie było szpinaku w mojej kuchni. Czas to zmienić! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pół torebki szpinaku, więc chyba coś takiego wykombinuję jutro do makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejny ciekawy przepis:) Muszę Ci powiedzieć, że dzięki Tobie ostatnio po raz pierwszy kupiłam makaron ryzowy i się zakochałam, zdążyłam juz kupić kilka kolejnych opakowań, najbardziej smakuje mi z curry i coriander, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sosy szpinakowe są przepyszne. W ostatnim czasie dzięki nim mogę jeszcze jeść filety z kurczaka. Tak mi się przejadły, że w innej wersji ich nie jadam. Ciekawa jestem tylko połączenia szpinaku z olejem i mlekiem kokosowym. Nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń