Zdrowy sos serowo-szpinakowy (6 składników)

Uwielbiam wielofunkcyjne przepisy! Jeden przepis, który może się zamienić w dip do chipsów, sos do makaronu czy zapiekanki. Ten sos właśnie taki jest - nie ma w nim sera, choć serowy posmak i kremowa konsystencja zostały :) Jest za to pełen witamin i aromatów, aż trudno uwierzyć, że można go wcinać bez wyrzutów sumienia.

Składniki:
 składniki na 3-4 porcje
► olej kokosowy [1 łyżka]
cebula [1 mała sztuka]
czosnek [2 ząbki]
szpinak mrożony [1 paczka / 450 g]
mleczko kokosowe [1/2 puszki / 200 g]
mąka kukurydziana [1 łyżka]

Przyprawy:
sól [1 łyżeczka]
► płatki drożdżowe [5- 6 łyżek]

Przygotowanie:
  1. Posiekaną cebulkę i czosnek podsmażyć na oleju kokosowym. 
  2. Gdy całość się zeszkli, dodać rozmrożony szpinak, pół łyżeczki soli i podsmażać przez ok. 5 minut. 
  3. Zmniejszyć ogień i dolać do całości mleczko kokosowe wymieszane z łyżką mąki i płatkami drożdżowymi.
  4. Do całości dodać pół szklani wody, dobrze wymieszać i odparować aż sos stanie się gęsty i kremowy.
  5. Doprawić do smaku :)
  6. Podawać z makaronem, kaszami, chlebem, krakersami czy jako bazę do innych dań np. zapiekanek, sałatek...
Smacznego!



https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Etykiety: , , , , , , , , , , , , , ,