Gorąca biała czekolada z malinami (4 składniki)

Biała czekolada i maliny to jedno z najbardziej popularnych i zarazem genialnych połączeń deserowych świata. Gorąca czekolada jest delikatna, aksamitna, a konfitura malinowa słodka i lekko kwaskowata. Bita śmietana oczywiście obowiązkowa :)

Składniki:
► mleko [1 szklanka]
► biała czekolada [30-40 g / 2-3 paski]
► konfitura malinowa [2 łyżki]
► bita śmietana i syrop malinowy do dekoracji

Przygotowanie:
  1. Przelać mleko do rondelka. Dodać czekoladę i podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia.
  2. Do szklanki lub kubka przełożyć konfiturę malinową i zalać ją ciepłą czekoladą.
  3. Podawać z dużą ilością bitej śmietany, opcjonalnie można dodać odrobinę syropu malinowego do dekoracji.

Jak stworzyć z tego prezent?
  1. Znaleźć świetny, świąteczny kubek.
  2. Posiekaną czekoladę przełożyć do małego woreczka. Przygotować mały słoiczek dobrej konfitury malinowej.
  3. Przepisać przepis na ozdobny papier, zwinąć go w rulonik, przewiązać wstążeczką i umieścić w kubku razem ze składnikami. 
  4. Zapakować i obdarować :)

Smacznego!

Powiązane artykuły

3 komentarze:

  1. To musiało być pyszne :) Gorąca biała czekolada sama w sobie jest trochę nudna, z malinami z pewnością stworzyła interesujące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biała czekolada z malinami to zawsze świetne połączenie - ale w formie płynnej jeszcze go nie próbowałam ;) Pycha !

    OdpowiedzUsuń