Gorąca czekolada Rafaello (5 składników)

Propozycja dla wielbicieli białej czekolady. Gotowy napój jest zaskakująco podobny do smaku rafaello - kremowy, słodki, lekkim aromatem kokosa i migdałów. Idealny pomysł na prezent bo - nie oszukujmy się - kto nie lubi tych kultowych kuleczek :)

Składniki
► mleko [1/2 szklanki]
► mleko kokosowe [1/2 szklanki]
► biała czekolada [30-40 g / 2-3 paski]
► aromat migdałowy [1 kropelka]
► bita śmietana i płatki migdałowe lu wiórki koksowe do dekoracji

Jak zrobić z tego prezent? 
  1. Znaleźć świetny, świąteczny kubek.
  2. Posiekaną czekoladę przełożyć do małego woreczka. Przygotować aromat migdałowy i mały kartonik mleka kokosowego.
  3. Przepisać przepis na ozdobny papier, zwinąć go w rulonik, przewiązać wstążeczką i umieścić w kubku razem ze składnikami. 
  4. Zapakować i obdarować :)

Przygotowanie
  1. Przelać mleko i mleko kokosowe do rondelka. Dodać czekoladę i podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia.
  2. Pod koniec dodać kropelkę aromatu i przelać do kubka.
  3. Podawać z dużą ilością bitej śmietany, płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi

Smacznego! 

Nadal głodny? :)

8 komentarze:

  1. Nie jestem fanką białej czekolady, ale to cudo aż prosi się o skosztowanie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ciężko mi powstrzymać ślinotok! świetny przepis! właśnie zaczęłam zastanawiać się gdzie kupić białą czekoladę i uświadomiłam sobie, ze nigdy w Oslo takiej nie widziałam! serio! kurde nie wiedzą co tracą:) biedni Norwedzy nie mają białej pseudoczeklady:) no to i ja muszę poczekać na mój rafaellowy napój:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W każdym sklepie spożywczym, na dziale z dodatkami do ciast znajdziesz hvit sjokolade, kosztuje koło 18 koron

      Usuń
  3. Mleko kokosowe to to samo co mleczko kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam mleka kokosowego z puszki o wyższej zawartości tłuszczu, myślę, że nada się każde, chodziło tu o lekki aromat kokosa, ale wiadomo, że te o większej zawartości tłuszczu są po prostu smaczniejsze w takich deserach :) Nazewnictwo bywa różne, trzeba czytać składy i zawartość :)

      Usuń