Prosta zupa meksykańska z nachosami (6 składników)


To zdecydowanie jedno z ostatnich odkryć/hiciorów kulinarnych, które mogłabym jeść non stop. Bardzo sycąca, aromatyczna, pikantna zupa meksykańska, której przygotowanie polega na wrzuceniu składników do gara. I tyle. Koniecznie podajcie z nachosami, bezkonkurencyjne połączenie! Można doprawić po swojemu, podać z przeróżnymi dodatkami od awokado, przez kwaśną śmietanę po roztopiony ser.

Składniki
składniki na 4-6 porcji 
► pomidory krojone w puszce [2 puszki]
► czerwona fasola [1 puszka]
► cebula [1 duża sztuka]
► czerwona papryka [1 sztuka]
► kukurydza konserwowa [1/2 puszki]
► nachosy

Przyprawy
► sól [1,5 łyżeczki lub do smaku]
► czarny pieprz [0,5 łyżeczki]
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
► papryka słodka [1 łyżeczka]
► papryka ostra [1 łyżeczka]
► bulion [1,5 l]
► olej do smażenia (u mnie kokosowy)
  
Przygotowanie
  1. Przygotować bulion (najlepiej z domowej kostki rosołowej, może być też każda inna, ulubiona baza do zupy włącznie z rosołem :)).
  2.  Pokroić cebulę i paprykę w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Smażyć przez ok. 10 minut na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.
  3. Zagotować bulion i dodać do niego wszystkie składniki i przyprawy (podsmażone warzywa, pomidory, fasolę i kukurydzę). Gotować na małym ogniu przez 1,5 - 2 godziny.
  4. Jeśli lubisz gęste, kremowe zupy, możesz zblendować pomidory przed dodaniem ich do bulionu :)
  5. Podawać z nachosami!

Smacznego! 

Powiązane artykuły

12 komentarze:

  1. O mniam! Wygląda cudnie. Dostałam ślinotoku ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, dzięki :) Polecam spróbować :)

      Usuń
  2. wyrzuciłabym nachosy, dała mięso mielone, a nachos potraktowała jak "przyprawę" :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zmodyfikować i dać mi znać jak wyszło. Pozdrowienia !:D

      Usuń
  3. najprostsza wersja którą z łatwością nawet największe leniuchy przygotują:) leniuchy takie jak ja! tylko ja bym te nachosy wywaliła bo mimo że lubię to strasznie siadają mi na żołądku i czuję się po ich bardzo ociężała dlatego unikam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No najzdrowsze nie są, ale jakie pyszne! Pociesza to, że skład jest bardzo prosty :) Ale jak chcesz wywalić to bez stresu, sama zupka też fajna :)

      Usuń
  4. Wygląda obłędnie *O* takie cudo, to bym mogła podjadać wieczorami!
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę tylko 6 składników?! Wow! Super przepis. Uwielbiam kuchnię meksykańską. Jest bogata w rośliny strączkowe. Białko, które powinno pojawić się w diecie osób także jedzących mięso. DO tego są źródłem witamin i minerałów! Samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się ze wszystkim co napisałaś. Uwielbiam strączkowe :)

      Usuń
  6. jeżeli ktoś je mięso to polecam jeszcze podsmażyć mielone mięso z czosnkiem i dodać do bulionu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też ekstra pomysł, wtedy dopiero to musi być sycące :)

      Usuń