Prosta zupa meksykańska z nachosami (7 składników)


To zdecydowanie jedno z ostatnich odkryć/hiciorów kulinarnych, które mogłabym jeść non stop. Bardzo sycąca, aromatyczna, pikantna zupa meksykańska, której przygotowanie polega na wrzuceniu składników do gara. I tyle. Koniecznie podajcie z nachosami, bezkonkurencyjne połączenie! Można doprawić po swojemu, podać z przeróżnymi dodatkami od awokado, przez kwaśną śmietanę po roztopiony ser.

Składniki
składniki na 4-6 porcji 
► pomidory krojone w puszce [2 puszki]
► czerwona fasola [1 puszka]
► cebula [1 duża sztuka]
► czerwona papryka [1 sztuka]
► kukurydza konserwowa [1/2 puszki]
► bulion [1,5 l]
► nachosy :) [ile zmieścisz!]

Dodatkowo
► sól [1,5 łyżeczki lub do smaku]
► czarny pieprz [0,5 łyżeczki]
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
► papryka słodka [1 łyżeczka]
► papryka ostra [1 łyżeczka]
► olej do smażenia (u mnie kokosowy)

Przygotowanie
  1. Przygotować bulion (najlepiej z domowej kostki rosołowej, może być też każda inna, ulubiona baza do zupy włącznie z rosołem :)).
  2.  Pokroić cebulę i paprykę w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Smażyć przez ok. 10 minut na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.
  3. Zagotować bulion i dodać do niego wszystkie składniki i przyprawy (podsmażone warzywa, pomidory, fasolę i kukurydzę). Gotować na małym ogniu przez 1,5 - 2 godziny.
  4. Jeśli lubisz gęste, kremowe zupy, możesz zblendować pomidory przed dodaniem ich do bulionu :)
  5. Podawać z nachosami!

Smacznego! 

Etykiety: , , , , , , , , , , , , , , , ,