Prosta wege grochówka (4 składniki)


Pyszna, lżejsza wersja klasycznej grochówki, która robi się sama. Wystarczy tylko wrzucić wszystko do gara, ustawić na mały ogień i po 2 godzinach, gdy cała kuchnia zacznie nieziemsko pachnieć, wracamy ,,na gotowe''. Pierwszą wege grochówkę robiłam po otrzymaniu książki Jadłonomii, i od tamtego momentu nie mogę się od niej uwolnić. Z dedykacją dla wszystkich leniwych i zabieganych :D

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki
Składniki na 6 porcji
► suchy groch [ 1 szklanka]
► ziemniaki [400 g / 4 sztuki]
► marchewka [1 sztuka]
► cebula [1 sztuka]

Dodatkowo
► bulion warzywny lub woda [2 l]
► olej do smażenia (u mnie kokosowy) [10 g / 1 łyżka]
► wędzona papryka [1 łyżeczka]
► majeranek [1 łyżeczka]
► liście laurowe [3 sztuki]
► ziele angielskie [3 sztuki]
► sól do smaku

Przygotowanie
  1. Marchew i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju kokosowym przez ok. 5 min, aż cebula się zeszkli.
  2. Podsmażone warzywa, obrane i pokrojone ziemniaki, suchy groch oraz wszystkie przyprawy zalać bulionem i gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny, mieszając raz na jakiś czas (średnio co 30 minut).
  3. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i podawać.

Smacznego! 

Nadal głodny? :)

10 komentarze:

  1. uwielbiam grochówkę i nieskromnie napiszę że wychodzi mi przepyszna ale niestety w wersji z wędzonką. Teraz będę robiła 2 wersje- jedną "czystą" dla siebie i z padlinką dla mięsożerców:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że taka będzie lepsza na cieplejsze miesiące :) Warto spróbować!

      Usuń
  2. łooo, obiad w godzinach wieczornych - idealna propozycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało :D

      Usuń
  3. Pycha :) grochówka zawsze kojarzy mi się z zimowymi kuligami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi zdecydowanie kiełbacha z grilla. Szkoda, że nie ma śniegu! :<

      Usuń
  4. Wygląda naprawdę dobrze! I nawet nie włączyłaś zadnego zamiennika mięsa. Ciekawa jestem smaku takiej zupy. Na pewno jest bardzo pożywna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że przetestujesz i dasz mi znać jak smakowało :)

      Usuń