Prosta wege grochówka (4 składniki)


Pyszna, lżejsza wersja klasycznej grochówki, która robi się sama. Wystarczy tylko wrzucić wszystko do gara, ustawić na mały ogień i po 2 godzinach, gdy cała kuchnia zacznie nieziemsko pachnieć, wracamy ,,na gotowe''. Pierwszą wege grochówkę robiłam po otrzymaniu książki Jadłonomii, i od tamtego momentu nie mogę się od niej uwolnić. Z dedykacją dla wszystkich leniwych i zabieganych :D

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki
Składniki na 6 porcji
► suchy groch [ 1 szklanka]
► ziemniaki [400 g / 4 sztuki]
► marchewka [1 sztuka]
► cebula [1 sztuka]

Dodatkowo
► bulion warzywny lub woda [2 l]
► olej do smażenia (u mnie kokosowy) [10 g / 1 łyżka]
► wędzona papryka [1 łyżeczka]
► majeranek [1 łyżeczka]
► liście laurowe [3 sztuki]
► ziele angielskie [3 sztuki]
► sól do smaku

Przygotowanie
  1. Marchew i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju kokosowym przez ok. 5 min, aż cebula się zeszkli.
  2. Podsmażone warzywa, obrane i pokrojone ziemniaki, suchy groch oraz wszystkie przyprawy zalać bulionem i gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny, mieszając raz na jakiś czas (średnio co 30 minut).
  3. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i podawać.

Smacznego! 

Etykiety: , , , , , , , , , , ,