Ażurowe chruściki - 10 minut roboty! (5 składników)


Najlepsze w blogowaniu kulinarnym jest obchodzenie absolutnie każdego, najmniejszego święta nowym przepisem :D Jeśli szukacie czegoś bardzo prostego i szybkiego na Tłusty Czwartek - oto najłatwiejszy przepis pączkowo-faworkowy, jaki kiedykolwiek widziałam. Składniki pewnie macie już w domu, a całość zajmuje mniej czasu niż stanie w kolejce po pączki. Nie dość, że piękne, to jeszcze pyszne, cieplutkie, chrupiące, można je jeść odrywając kawałki co sprawia niesamowitą frajdę. Do ciasta możecie dodać czego dusza zapragnie - wanilię, skórkę z pomarańczy czy jakiekolwiek inne aromaty. Tego po prostu trzeba spróbować :)

Składniki:
składniki na 6-7 okrągłych chruścików
► mleko [1 szklanka]
► mąka pszenna [1,5 szklanki]
► jajko [1 sztuka]
► proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
► cukier puder [2 czubate łyżki]

Dodatkowo:
► szczypta soli
► olej do smażenia
► dodatkowa woda do ewentualnego rozcieńczenia ciasta [ok. 2-3 łyżki]
► cukier puder do posypania

Przygotowanie:
  1. Na patelnię wlać olej (ok. 2-3 cm wysokości) i rozgrzać.
  2. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki ciasta, jeśli będzie zbyt gęste dodać 2-3 łyżki wody. Ciasto powinno mieć gęstą, ale lejącą konsystencję, upuszczone z łyżki powinno się lać gęstym, jednolitym strumieniem.
  3. Wrzucić na olej kilka kropel ciasta. Jeśli zacznie tańczyć w bąbelkach, oznacza to, że temperatura jest odpowiednia.
  4. Ciasto przelać do małej butelki po wodzie. W zakrętce zrobić otwór (za pomocą noża), przez który będzie można wylać ciasto lub wybrać butelkę z ,,dziubkiem'', żeby ułatwić sobie pracę.
  5. Na rozgrzany olej wylewać ciasto tworząc spiralę, a potem kratkę lub inne fantazyjne wzory, żeby powstały ażurowe chruściki.
  6. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony do złotego koloru. Szczypce kuchenne sprawdzą się idealnie, żeby przełożyć chrust na drugą stronę.
  7. Usmażone wyłożyć na ręczniki papierowe do odsączenia i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Powiązane artykuły

18 komentarze:

  1. Pyszne i o fajnym kształcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja przecudnie *-* pojadloby sie takich, kojarza sie z dziecinstwem :')

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie, pierwsze chruściki smażyłam z Babcią za dzieciaka :)

      Usuń
  3. One wyglądają przepięknie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak duża dziurka w butelce? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, ale śliczne! Szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dzięki, mam nadzieję, że przetestujesz :D

      Usuń
  7. A czy mleko można zastąpić wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że nie próbowałam, na pewno stracą na smaku :( A może mleko roślinne?

      Usuń
  8. Wyglądają jak małe podkładki pod herbatę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie haha :D Albo ewentualnie pod talerz :D

      Usuń