Miękkie krówki karmelowo-orzechowe (2 składniki)


Nie wiem czy można nazwać to ,,krówką'', bo w Polsce mamy dość wyraźnie określony obraz tego, jak ten rodzaj słodyczy powinien wyglądać, a jedyne co mi przychodzi do głowy, żeby opisać te cuksy to angielskie ,,fudge''. Te mięciutkie, niezwykle kremowe cukierki są pyszne, rozpływają się w ustach, są karmelowe, lekko słone przez dodatek masła orzechowego, bardzo słodkie i wyglądają przeuroczo. Nie znam nikogo, kto nie cieszyłby się z takiego prezentu. Przy produkcji pamiętajcie tylko, żeby użyć czekolady karmelowej (nie mlecznej z karmelowym nadzieniem), to tabliczka o jasnym kolorze bez żadnych dodatków.

kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki

Składniki:
składniki na 16 krówek
► gładkie masło orzechowe [60 g / 1 bardzo kopiasta łyżka]
► czekolada karmelowa [100 g / 1 tabliczka]

Opcjonalnie:
► mrożone maliny [50 g]
► cukier/ksylitol [10 g / 1 płaska łyżka]

Przygotowanie:
  1. W rondelku lub na patelni rozpuścić masło orzechowe, do roztopionego dodać posiekaną czekoladę karmelową i mieszać do rozpuszczenia całości. 
  2. Masę przelać do pojemniczka wyłożonego folią aluminiową.
  3. Na tym etapie można przygotować sos malinowy do dekoracji. W tym samym rondelku podgrzać mrożone maliny, cukier/ksylitol i 2-3 łyżki wody przez ok. 15 minut, aż owoce puszczą gęsty sok. Gotowy sos przełożyć na sitko i przecedzić pestki malin. 
  4. Na gotowej krówce porobić kropki sosu malinowego i patyczkiem do szaszłyków uformować serduszka.
  5. Włożyć do zamrażalnika na ok. godzinę.
  6. Po upływie tego czasu wyjąć, wyłożyć na deskę i pokroić (mi z tej porcji wyszło 16 sztuk).

Smacznego!

Nadal głodny? :)

12 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) W końcu Walentynki :)

      Usuń
  2. Ależ to musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo zadowalające, 2 kawałki zdecydowanie zabijają ochotę na słodkie :)

      Usuń
  3. masakra, jak zobaczyłam e zbliżenia, ten karmelowy kolor! ślina do pasa! i serduszka śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam ślinotok! Muszę koniecznie takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taak <3 I daj znać koniecznie czy smakowało :)

      Usuń
  5. Krówki uwielbiam, a orzechowych jeszcze nie jadłam, więc ten przepis jest zdecydowanie do wypróbowania. Poza tym są pięknie udekorowane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo dziękuję <3
      Naprawdę warto spróbować, zwłaszcza jeśli lubisz słodycze z odrobinką soli :)

      Usuń