Miękkie krówki karmelowo-orzechowe (2 składniki)


Nie wiem czy można nazwać to ,,krówką'', bo w Polsce mamy dość wyraźnie określony obraz tego, jak ten rodzaj słodyczy powinien wyglądać, a jedyne co mi przychodzi do głowy, żeby opisać te cuksy to angielskie ,,fudge''. Te mięciutkie, niezwykle kremowe cukierki są pyszne, rozpływają się w ustach, są karmelowe, lekko słone przez dodatek masła orzechowego, bardzo słodkie i wyglądają przeuroczo. Nie znam nikogo, kto nie cieszyłby się z takiego prezentu. Przy produkcji pamiętajcie tylko, żeby użyć czekolady karmelowej (nie mlecznej z karmelowym nadzieniem), to tabliczka o jasnym kolorze bez żadnych dodatków.

kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki

Składniki:
składniki na 16 krówek
► gładkie masło orzechowe [60 g / 1 bardzo kopiasta łyżka]
► czekolada karmelowa [100 g / 1 tabliczka]

Opcjonalnie:
► mrożone maliny [50 g]
► cukier/ksylitol [10 g / 1 płaska łyżka]

Przygotowanie:
  1. W rondelku lub na patelni rozpuścić masło orzechowe, do roztopionego dodać posiekaną czekoladę karmelową i mieszać do rozpuszczenia całości. 
  2. Masę przelać do pojemniczka wyłożonego folią aluminiową.
  3. Na tym etapie można przygotować sos malinowy do dekoracji. W tym samym rondelku podgrzać mrożone maliny, cukier/ksylitol i 2-3 łyżki wody przez ok. 15 minut, aż owoce puszczą gęsty sok. Gotowy sos przełożyć na sitko i przecedzić pestki malin. 
  4. Na gotowej krówce porobić kropki sosu malinowego i patyczkiem do szaszłyków uformować serduszka.
  5. Włożyć do zamrażalnika na ok. godzinę.
  6. Po upływie tego czasu wyjąć, wyłożyć na deskę i pokroić (mi z tej porcji wyszło 16 sztuk).

Smacznego!

Etykiety: , , , , , , ,